Održana traktorijada u Tekućici

Ljubav prema traktorima privukla i staro i mlado

18:06, 02.05.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Ljubav prema traktorima okupila je brojne ljubitelje na šestoj traktorijadi održanoj u Tekućici. 

Mališani od 6, ali i straiji od 60 godina došli su da vide ove mašine. Da promovišu selo i odmjere vještine na radnim mašinama bio je glavni cilj druženja. 

Neke od mašina su već su među "oldtajmerima". Pa je tako traktor Ratka Avdića od njega stariji dvanaest godina. 

"To je Tomo Vinković, licenca lombardini, Italija 18 konja, stariji 1972. Kao ljubimac mi je, neki sitni poslovi, dovuć vodu za stoku, tako da se provozam", kaže Ratko. 

Šestogodišnji Jovan Grujičić pozirao je pored nesvakidašnje mašine. Najmlađi je učesnik, a traktor, djelo ruku njegovog oca iako se u ove mašine i sam dobro raumije.

"Mi smo to napravili, prepravilo kosačicu samohodnu, ubacili motor od automatika tomosa malo tokarenja, uz pomoć prijatelja i našu uspjelo je", priča Dragan Grujčić.

Boško Dević sa 83 godine najstariji je učesnik. Kao vozač špedicije obišao je priča starina bivšu Jugoslaviju, bez ijednog udesa. Najviše muke zadao mu je traktor, ali se s njim ni danas ne rastaje. 

"S traktorom sam trebao poginuti pet puta. Zadnji puta sam šest rebara slomio, 15 dana sam bio u bolnici", kaže Boško.

Uz anegdote pričaju traktoristi i kako se nekada na njivi ostajalo do ponoći, i moglo dobro zaraditi. Danas i posla i para sve manje. Jedina olakšica je kažu to što urade posao za sebe. Mnogi od njih su i mehaničari, pa sami i poprave kvarove.