Australija

Kengur pobjegao od požara u bazen

09:25, 23.12.2019.
Izvor: Tanjug
Јedna porodica u Novom Јužnom Velsu u Australiji snimila je kengura teškog 70 kilograma kako se kupa u njihovom bazenu ovog vikenda jer su temperature prelazile 42 stepena Celzijusa. Primjećeno je i da su koale i bodljikavi mravojedi tražili sklonište od požara u urbanim sredinama.

Iako nisu poznati po tome da dobro plivaju, kenguri traže vodene površine po velikoj vrućini, mada obično u divljini, prenosi Rojters, dodajući da su neke populacije koala uništene u ogromnim vatrenim stihijama koje su zahvatile Australiju.

Australijski premijer za to vrijeme brani klimatsku politiku svoje Vlade, dok vlasti upozoravaju da požari koji pustoše najnaseljeniju državu Australije mogu da traje mjesecima.

U četiri države gorjelo je oko 200 požara, od toga više od polovine u Novom Јužnom Velsu, uključujući 60 požara koji još bijesne, prenosi AP.

Katastrofa je dovela do ponovne kritike da konzervativna Vlada premijera Skota Morisona nije preduzela dovoljno akcije u vezi sa klimatskim promjenama.

Morison je odbio pozive da smanji unosnu industriju uglja u Australiji. Ta zemlja je najveći svjetski izvoznik uglja i tečnog prirodnog gasa.

"Neću ostaviti hiljade Australijanaca bez posla odlazeći od tradicionalnih industrija", rekao je on za Kanal 7.

Morison se izvinio što je uzeo odmor sa suprugom i odraslom djecom usljed bijesa javnosti zbog njegovog odsustva tokom nacionalne krize. Tokom vikenda je stigao kući.

Više od tri miliona hektara zemlje izgorjelo je širom zemlje tokom burnih proteklih mjeseci, pri čemu je poginulo devet ljudi, a više od 900 domova je uništeno.

Gotovo 800 kuća je izgorejlo u Novom Јužnom Velsu, koji je prošle nedjelje bio paralizovan sedmodnevnim vanrednim stanjem usled katastrofalnih uslova.