Mačke najviše stradaju

Jedan od najljepših cvjetova je smrtno otrovan za ljubimce

15:49, 26.01.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Često se koristi u buketima koji se nose kao znak pažnje u brojnim svečanim situacijama. Nije ni čudo s obzirom na atraktivnost, ljepotu cvijeta, boje i miris koji ispuštaju.

Riječ je o ljiljanu, ali na žalost vlasnika mačaka, ovo cvijeće je strogo zabranjeno za držanje u kući, piše Pet Face. To je jedna od najotrovnijih biljaka i predstavlja veliku opasnost po život naših ljubimaca. 

Vjerovali ili ne, svi dijelovi ljiljana su toksični, ali je sam cvet najopasniji. Dokazano je da samo jedna do dvije latice koje pojede mačka izazivaju smrt. Polen je takođe smrtonosan. Dok je cvijet u vodi u vazi, konstantno padaju dijelovi polena u vodu i na podlogu. Polen je rastvorljiv u vodi pa postoji opasnost da se mačka otruje ukoliko pije vodu iz vaze. Pored toga, polen se zadržava na odjeći, u krznu i šapama mačke koja prelazi preko podloge na koju je polen pao. Mačka lizanjem krzna unosi čestice polena i dolazi do trovanja. 

Znaci trovanja 

Simptomi se javljaju 6 do 12 sati nakon gutanja dijelova biljke. Pomalo podsećaju na trovanje grožđem ili antifrizom. Mačka koja proguta dio ljiljana: 

  • Postaje letargična 
  • Gubi apetit 
  • Povraća 
  • Podrhtava 
  • Doživljava epi napade 

Poslije 30-ak sati dolazi do poremećaja rada bubrega, mačka je stalno žedna i učestalo urinira, a tada je obično kasno za pomoć. Pazite, mačke koje stignu kod veterinara nakon više od 18 nakon trovanja imaju veoma male šanse da prežive.