Ugradio i motor

Izradio drveni tenk T-34 u prirodnoj veličini FOTO

  • 12.05.2019.11:13

Mladi tadžikistanski stolar koji živi u Rusiji napravio je drvenu verziju legendarnog sovjetskog tenka T-34 taman na vrijeme za godišnju proslavu kojom se obilježava kraj Drugog svjetskog rata u Evropi.

Muhamadšarif Jalilov živi u ruskom gradu Tuli, istorijskom centru oružane industrije koji se nalazi južno od Moskve, i na prijedlog prijatelja odlučio je da napravi drveni tenk, piše BBC.

"Rekao mi je (prijatelj) - hajde, napravi T-34, to niko do sada nije napravio", rekao je Jalilov lokalnoj televiziji TeleTula.

Trebalo mu je tri godine da radi na tome u slobodno vrijeme, a za kupovinu materijala potrošio je oko pola miliona rubalja (7.700 dolara).

"Nije poenta u novcu, već u uzbuđenju koje osjećam dok to radim. Ono što drugi troše na piće i cigarete, ja trošim na tenk. To mi pričinjava zadovoljstvo," kaže Muhamadšarif.      

Muhamadšarif, koji već sedam godina živi u Tuli i potiče iz stolarske porodice u Tadžikistanu, kaže da nije morao da gleda nikakve skice.

"Sve mi je u glavi", kaže on.

Njegov odlazak do tenka T-34 koji se nalazi u parku u Tuli kako bi izmjerio veličinu točkova naveo je sumnjičave prolaznike da pozovu policiju.

Kaže da je najteži bilo raditi na gusjenicama i točkovima, ali jedina stvar koju nije mogao sam da uradi je da pokrene tenk.

Na sreću, uspio je da ubijedi svog ujaka, mehaničara koji radi u Lenjingradskoj oblasti, da mu pomogne.

"Godinu dana me gnjavi da dođem i ugradim motor, tako da sam ove godine odlučio da mu pomognem", rekao je Šamsidin Muhidinov za TeleTulu.

On je i podesio točkove ispod šasije, jer drvene gusjenice nisu praktične.

Zbog ovog rada Muhamadšarif je postao poznat u Rusiji, i u vijestima u Tadžikistanu.

Plan je bio da tenk pokloni predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na Dan pobjede, a sve u duhu "vječnog tadžičkistansko-ruskog prijateljstva, ali to se nije dogodilo", kaže Muhidinov.

Jedan korisnik društvenih mreža predložio je da se tenku dodijeli počasno mjesto u novoosnovanom memorijalnom parku Patriot-Tula, a sajt Tulske novosti navodi da gradsko vijeće razmatra tu mogućnost.

U međuvremenu, drveni T-34 dolazi opremljen zvučnicima, a Jalilov kaže da je njegov "san da ga provoza ulicama Tule, dok sviraju ratne pjesme".

Za to bi bila potrebna dozvola saobraćajne policije, pa je pokrenuo proceduru.

Muhamadšarifov tenk nije prvi model T-34 u Tulskom regionu, jer je penzioner Aleksej Molčalin iz obližnjeg grada Novomoskovsk pre nekoliko godina napravio taj model za svog unuka - ali ne u punoj veličini, i od čelika.

Tagovi: