Južnoafrička Republika

Iz rezervata pobjeglo 14 lavova

16:32, 07.06.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Grupa od 14 lavova otišla je iz rezervata na severoistoku Južnoafričke Republike, zbog čega su lokalni zvaničnici izdali upozorenje stanovništvu.

Lavovi su primjećeni u blizini rudnika Falaborva Foskor, zapadno od Nacionalnog parka Kruger u blizini granice sa Mozambikom.

Rendžeri prate životinje, a vlasti planiraju da ih uhvate i vrate nazad u rezervat, preneo je BBC.

Nacionalni park Kruger je jedan od najvećih rezervata u Africi, površine 19.485 kvadratnih kilometara. Područje je uglavnom ograđeno i nije jasno kako su lavovi napustili park.

To je možda najveće bjekstvo lavova koje je Južna Afrika ikada vidjela, saopštile su vlasti. Četiri ili pet lavova su pobjegli u Mpumalangi i uočeni su u selu Matsulu 2017. godine. Prema riječima Mahira Masakvamenga, koji živi u Falaborvi cio svoj život, ljudi se plaše jer za razliku od drugih životinja koje su videli da lutaju ulicama, s vremena na vrijeme tokom godina, lavovi napadaju ljude kada dođu u kontakt sa njima.

U međuvremenu, portparol nacionalnog parka Ike Fahla objasnio je da njihovo jednostavno vraćanje u rezervat neće riješiti problem.

"Oni mogu ponovo da pobjegnu ili će ih drugi lavovi otjerati, jer su lavovi prilično vezani za teritoriju", rekao je Fahla.

Jedan od prijedloga je da se premjeste u drugi provincijski park.

Vijest o bjekstvu lavova iz rezervata dolazi dan nakon što je leopard u Nacionalnom parku Kruger usmrtio dvogodišnjeg dječaka. Tačne okolnosti njegove smrti su nejasne, ali su iz parka saopštili da su rendžeri ubili leoparda.