Spas od izumiranja

Italijanski gradić prodaje kuće za jedan evro 

21:27, 17.01.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Ukoliko žudite za dozom sunca koja će vam pomoći da lakše prebrodite zimu, možete da postanete vlasnik kuće u gradiću na Siciliji u Italiju, koja košta manje od šolje kafe.

Zbog sve veće imigracije stanovništva u urbane sredine, vlasti grada Sambuka di Sičilija ovom neobičnom odlukom svoj grad žele da spase od izumiranja.

Cijena kuće na ovom ostrvu košta jedan evro, prenosi CNN.

Naime, na prodaju se nudi 12 stanova u lošijem stanju. Veličine nekretnina kreću se od 40 pa sve do 150 metara kvadratnih.

Zamjenik gradonačelnika Sambuke ističe kako se ovde ne radi o propagandi već o potrebi za novim investicijama.

"Ozbiljni smo u svojoj namjeri. Mi nismo posrednik između starih i budućih vlasnika, već je grad vlasnik svih stanova koje nudi na prodaju," pojasnio je on.

Kako prenosi CNN, vlasti su do sada već prodale 10 stanova, a zainteresovani kupci najviše pristižu iz Švajcarske, Francuske, Španije, ali i ostalih dijelova sveta.

Naravno, postoji jedna caka. Naime, novi vlasnik prilikom kupovine mora da se obaveže da će u roku od tri godine u obnovu stana uložiti minimalno 15 hiljada evra. Plus, prije kupovine mora da priloži i depozit od pet hiljada evra koji će biti vraćen nakon obnove.

"Obećavamo da kupci neće biti razočarani," dodao je zamjenik gradonačelnika.

Sambuka de Sičilija nalazi se na zapadnoj strani Silicije u provinciji Agrigento. Smešten je u prirodnom rezervatu, a prema popisu stanovništva iz 2016. godine u tom gradiću živjelo je 5.878 ljudi.