Njihova imena danas znaju baš svi

I pored toga što su ubili najmanje 13 ljudi, danas su najpoznatiji antiheroji

11:05, 27.05.2020.
Par je bio poznat po pljačkama banaka, iako su radije pljačkali male trgovine i seoske benzinske stanice.

Bonnie Elizabeth Parker (1. oktobar 1910. – 23. maj 1934.) i Clyde Chestnut Barrow (24. mart 1909. – 23. maj 1934.) bili su američki kriminalni par koji je putovao Sjedinjenim Državama sa svojom bandom tokom Velike depresije.

Par je bio poznat po pljačkama banaka, iako su radije pljačkali male trgovine i seoske benzinske postaje.

Njihove kriminalne aktivnosti privukle su pažnju američkih novinara i njihovih čitalaca tokom onoga što se ponekad nazivalo “vremenom javnoga neprijateljstva” između 1931. i 1934. godine.

Vjeruje se da je par ubio najmanje devet policajaca i četiri civila. Ubijeni su u maju 1934. tokom zasjede policije u blizini Gibslanda u Louisiani.

Njihovi špdihvati su izazvali određenu pažnju javnosti, a prije svega činjenica da su Parker i Barrow bili momak i djevojka, odnosno da je Parker opisivana jednako nasilno i beskrupulozno kao Barrow. Oboje su ubijeni u policijskoj zasjedi, a na temelju pronađenih fotografija, suvenira i drugih predmeta u njihovom skrovištu se sa vremenom počela stvarati reputacija najpoznatijeg odmetničkog tandema i jednog od najpoznatijih ljubavnih parova u američkoj historiji

Bonnie je prije završetka drugog razreda srednje, u dobi od 16 godina, napustila gimnaziju kako bi se udala za Roya Thorntona, mladića koji je zbog sklonosti kriminalu i boravcima u zatvoru često bio odsutan. Iako se nisu vidjeli od 1929. godine, od njega se formalno nikada nije razvela, te je nosila njegov vjenčani prsten u trenutku smrti. Nakon što ju je Thornton konačno napustio, doselila se u Dallas gdje je radila kao konobarica.

Clyde je prvi put uhapšen 1926. godine nakon što nije na vrijeme vratio iznajmljeni automobil. Nešto kasnije je zajedno s bratom Buckom uhapšen zbog posjedovanja ukradenih ćurana. Iako je periodu od 1927. do 1929. bio zaposlen, takođe je povremeno pljačkao trgovine, krao automobile i obijao sefove. 1928. i 1929. je u nekoliko navrata hapšen, prije nego što je u aprilu 1930. poslan na izdržavanje kazne na zatvorskoj farmi Eastham.

Prilikom boravka na zatvorskoj farmi, Barrow je jednog od zatvorenika željeznom cijevi pretukao na smrt, a za to je motiv bilo učestalo seksualno napastvovanje. Barrowu je to bilo prvo ubistvo, ali za njega nije odgovarao, jer je jedan od zatvorenika, već ranije osuđen na doživotni zatvor, pristao da preuzme krivicu. U nastojanju da izbjegne težak fizički rad, Barrow je jednog od svojih kolega iz zatvora nagovorio da mu sjekirom odsiječe dva nožna prsta, a zbog čega je kasnije do kraja života šepao.

Ručno izrađeni prsten s motivom zmija koji je Clyde u zatvoru izradio za Bonnie, prodaje se za više od 40.000 dolara.