Gejts: Postoje dvije brojke koje određuju da li će čovječanstvo izbjeći narednu katastrofu

  • 18.02.2021.15:31

U svojoj novoj knjizi “How to Avoid a Climate Disaster” Bil Gejts kaže da postoje samo dvije bitne cifre koje će odrediti da li će čovječanstvo izbjeći narednu katastrofu. Te dvije cifre su 51 milijarda i nula.

Šta one znače? Prva je broj tona gasova staklene bašte koji svake godine ispuštamo u atmosferu. Druga cifra je broj do koga moramo da dođemo kako bismo izbjegli katastrofu.

Bil Gejts je, piše “Wired” magazin, uvjeren da sljedeća katastrofa dolazi upravo od zagađenja.

Kaže i da je jedina šansa da katastrofu izbjegnemo da potpuno promijenimo načine na koje se krećemo, na koje uzgajamo biljke i životinje, na koje se rashlađujemo i grijemo, prenosi Žena Blic.

Gejts kaže da je spas za to koncept “green premium”. Ugalj, kaže on, i dalje slovi za jeftini izvor energije jer niko ne uračunava u njegovu cijenu negativne efekte koje proizvodi.

Države širom svijeta subvencionišu fosilna goriva jer su pouzdana i njihov učinak je već dokazan. “Green premium”, koncept koji predlaže Gejts, jeste uračunavanje eventualnog dodatnog troška za korišćenje ekološkije alternative fosilnom gorivu.

U nekim slučajevima, recimo u slučaju proizvodnje struje korišćenjem solarne energije ili vjetrenjača, “green premium” može da bude i nula, u zavisnosti od države.

Dok bogate države mogu bez problema da plate premijum za te opcije, teško da bi slabo razvijene zemlje mogle da priušte da plate “Green premium” opciju, zbog čega njena cijena treba da bude što je niže moguća, kaže Bil Gejts.

– Svođenje brojke na nulu je ekstremno važno. Samo smanjivanjem štetnih gasova koji ispuštamo u atmosferu značajno produžavamo rok koji imamo kao čovječanstvo dok ne dođe do katastrofe. Trenutno je kontcentracija ugljen-dioksida u atmosferi Zemlje oko 414.68 dijelova po milionu (ppm). Postoji konsenzus da će, kada ta brojka dođe do 450 globalna temperatura narasti za dva stepena, što će izazvati velike promjene u vremenskim prilikama i katastrofalne promjene – poručio je Gejts.

Tagovi: