Usjekovanje glave svetog Jovana Krstitelja

Evo šta ne treba da radite na ovaj svetac

07:36, 11.09.2018.
Izvor: Alo
Thumbnail
Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obelježavaju Usjekovanje glave svetog Jovana Krstitelja, dan smrti svetitelja koji se, kao savremenik Isusa Hrista i njegov krstitelj, smatra posljednjim prorokom Starog i prvim prorokom Novog zavjeta.

U narodu se ovaj praznik naziva i jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosjek. Na ovaj dan je car Irod iz Galileje naredio da se odsječe glava Svetom Jovanu. Bludni i razvratni car Irod je otjerao svoju ženu, da bi živeo sa svojom ljubavnicom, ženom rođenog brata. Protiv toga podiže glas Sveti Jovan i odmah bi bačen u tamnicu.

Za vrijeme jednog pira pred goste izađe Saloma, ćerka njegove naložnice, i poče da igra obučena samo u sedam velova. Pijani Irod, zanesen igrom, požele djevojku i obeća da će dati sve što bude tražila. Razuzdane majka i kćer zatražiše glavu sveca. Irod naredi da se Jovan posječe i njegova glava donese. Tako i bi.

Srbi na ovaj dan poste. Djeci se ne daje da jedu ništa što je crvene boje. Ni jabuka, ni paradajz, ni breskva, ni crveno grožđe. Na ovaj dan valja brati ljekovite trave – kantarion, nanu, konjsku čuburu, lincuru.

Slavi se kao krsna slava. Na ovaj dan rođen je počivši patrijarh srpski Pavle, u narodu jedan od najomiljenijih srpskih patrijarha.