Rusija

Drevni "ajfon" pronađen u "ruskoj Atlantidi"

16:27, 09.09.2019.
Izvor: RTS
Stilizovan drevni aksesoar, koji izgleda i leži u ruci poput "ajfona" ili nekog drugog modernog pametnog telefona, otkriven je na lokalitetu poznatom i kao "ruska Atlantida".

Pronađen u grobu žene, predmet je veličine 18 sa devet centimetara i izrađen je od tamnosivog kamena, u koji je umetnuto poludrago kamenje i kineski "vužu" novčići kao ukrasi.

Arheolozi su otkriće u šali nazvani "ajfon", ali je zapravo kopča od kaiša, koja nije u najboljem stanju preživjela zub vremena.

Novčići pronađeni u grobu pomažu u datiranju kopče, pošto istraživači znaju da su prvi novčići izliveni prije 2.137 godina.

Drevni "ajfon" je jedno od mnogih uzbudljivih otkrića koja su arheolozi pronašli u Ala-tej nekropoli u ruskog republici Tuva, na granici sa Mongolijom. Lokalitet je nazvan i "ruskom Atlantidom" jer se nalazi na dnu Sajanskog mora, velikog rezervoara nastalog gradnjom najveće ruske hidrocentrale "Sajano-Šušenska".

Nivo vode tokom maja i juna, međutim, opada što omogućava stručnjacima da pristupe riznici predmeta koji datiraju od bronzanog doba do vremena Džingis-kana.