Beograđanina papreno koštao put u Njemačku

Djetetu skinuo crtani film sa interneta i morao da plati 950 evra

22:52, 12.03.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Beograđanina, Bojana Veličkovića boravak u Njemačkoj proteklog februara papreno je koštao. Samo za gledanje crtaća preko interneta njegovog djeteta u kući domaćina morali su da iskeširaju 950 evra!

Dijete je naime, skinulo crtani film "Storks", preko veb stranice "Popkorn", "zakačeno" na internet domaćina, a samo poslije 48 sati kompanija "Vorner bros", poslala je pismo da gledanje mora da se plati.

Kako objašnjava Veličković, račun je plaćen kako domaćin u Njemačkoj ne bi imao probleme, jer je navedena njihova IP adresa.

"Da nismo dali taj novac uslijedila bi tužba, a iznos je mogao da dostigne i 1.700 evra," kaže on.

Advokat Nemanja Veličković objašnjava da "Popkorn" omogućava korisniku da ga koristi pod određenim unapijred propisanim uslovima.

"Djeluje malo nevjerovatno da je naplaćena usluga na takav način," kaže on. Međutim, treba imati u vidu da ukoliko se poštuju svi propisani uslovi potpisani ugovorom, onda to ne može da im se dogodi. Ako je ugovor ispoštovan, šeteta bi trebalo da bude naplaćena, prema mom mišljenju, onome ko je uslugu pružio, u ovom slučaju "Popkornu".

On objašnjava da kada bi se na taj način naplaćivalo, onda bi mogla i kompanija "Dizni" da Vam naplati gledanje njihovih crtaća na TV.

"Opšti uslovi korišćenja se objave obično na početku, ali problem je što većina nas to i ne pročita," kaže Veličković.

S druge strane advokat Vanja Savović objašnjava, da se naš zakonodavac kreće u okvirima Bernske konvencije o zaštiti književnih i umjetničkih djela iz 1886.godine, što znači da se ista zakonska pravila propisuju u svim državama potpisnicama konvencije.

"Na pitanje da li bi pomenuta kompanija mogla da ispostavi račun i gledaocu u Srbiji, a za gledanje njihovih filmova na piratskom sajtu, odgovor je "da, mogao bi da ispostavi račun," kaže on.

Međutim, to još ne znači da bi naš, pa i njemački sud našao da je taj račun osnovan. Pod pretpostavkom da gledalac nije skinuo film sa piratskog sajta i da postoje okolnosti koje ukazuju da je on savjestan smatram da bi sud odbio takav zahtjev imaoca autorskog prava.

Naš zakonodavac, naglašava Savković ne zabranjuje gledanje ovakvih sadržaja, ali sa druge strane stoji pravo autora da svoja autorska prava ekonomski iskorišćava.

!Pretpostavljam da ispostavljanjem računa kompanija stvara situaciju koja bi joj omogućila da naplati iskorišćavanje sopstvenog prava. Zaštita autorskih prava na internetu je trenutno velika tema, a problem predstavlja više praksa nego teorija.

"Popkorn", u Srbiji ima veliki broj korisnika i radi po principu "instaliraj i gledaj". Korisnik može veoma lako da napravi spisak za gledanje ili da označi omiljene filmove.

Reprodukcija i program su besplatni. Gledanje filmova pripremljenih za preuzimanje bez dozvole vlasnika i nosioca prava je, međutim, u nekim zemljama zabranjeno i predstavlja ilegalnu radnju.