Život bez stresa

Danci pronašli recept za sreću

17:46, 05.06.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Danska je država s jednom od najboljih poslovnih kultura u svijetu, a Danci su već godinama jedan od najsrećnijih naroda na svijetu, i to je tako već godinama.

Ona je, takođe, jedna od najboljih za biznis i veoma je "prijateljska" prema preduzetnicima. To ne čudi kad njeni građani odmah dobijaju veliku pomoć države u svakoj situaciji. Danac koji ostane bez posla ne mora da brine za svoju egzistenciju, jer država će mu odmah priskočiti u pomoć.

Tako oni koji dobiju otkaz mogu da dobiju i do 90 odsto plate koju su primali dok su bili u radnom odnosu. I to dvije godine, kako bi im se omogućilo da prežive bez posla, ali i da plate sebi prekvalifikaciju ili neku obuku, kako bi što brže našli novi posao.

Danska ima i najkraću radnu nedelju u Evropi. Danci najčešće izlaze s posla oko 16 časova, ali su zato tokom rada vrlo vrijedni i produktivni.

Po potrebi, država pomaže onima kojima je potrebno više novca nego što iznosi njihova plata. Oni, tako, pokrivaju veći deo troškova za malu djecu.

Predškolsko, osnovno i srednje školovanje, kao i studiranje su besplatni. Tako su studenti i roditelji rasterećeni dodatnih troškova.