Hit na društvenim mrežama

Da li se mačke zaista boje krastavaca?

  • 06. Juli 2019.10:57

Ukoliko ste vlasnik mačke (ili bolje rečeno - ako je neka mačka vlasnik vama), velike su šanse da ste na internetu pretraživali snimke u kojima glavne uloge imaju upravo one. Tokom te internet pustolovine, sasvim sigurno ste naleteli na neke bizarne snimke poput onih kada se mačke uplaše krastavca. Da li su oni vjerodostojni?

Jedna poularna teorija je da krastavci podsećaju mačke na zmije. “Mačkama je instikt da izbjegavaju i da se plaše zmija urođen”, kaže za ABC News Kon Slobodčikof, stručnjak za ponašanje životinja. “Krastavci dovoljno podsećaju na zmije da bi se mačji instinktivni strah probudio”, dodaje.

Međutim, najverovatnije objašnjenje je da se mačke ne plaše krastavaca kao takvih, već su se samo iznenadile pojavom nečega što malo prije toga nije bilo na tom mjestu.

“S obzirom da sam veterinar već 18 godina, mogu da vas uvjerim da se mačke ne plaše krastavaca”, kaže doktorka Kejti Nelson. “Mačke se, međutim, iznenade i uplaše od objekata koji se pojavljuju niotkuda, baš kao što je prikazano u ovim video snimcima.”

Ipak, iavo su vam ovi snimci vjerovatno simpatični i smiješni, doktorka Nelson savjetuje da ne pokušavate to sa svojom mačkom.

“Plašenje vaše mačke može da izazove povrede ili u najmanju ruku stres. Umjesto toga, zabavite se sa svojom mačkom nekom igračkicom. Njima svakako nije potrebno puno da bi se zabavile.”
 

Tagovi: