Uz "njeguški pršut" i "pljevaljski sir"

Crna Gora zaštitila i goveđi pršut i stelju

08:46, 19.07.2018.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Crna Gora je zaštitila još dva proizvoda. "Crnogorska goveđa pršuta" i "crnogorska stelja" uspješno su prošli proceduru zaštite, čime su se ova dva proizvoda pridružila "njeguškoj pršuti" i "pljevaljskom siru" na listi zaštićenih oznakama kvaliteta na nacionalnom nivou.

Ovi proizvodi zaštićeni su oznakom porijekla koja predstavlja najviši oblik zaštite.

Crnogorska goveđa pršuta je suvomesnati proizvod od goveđeg mesa ekstra, prve i druge kategorije, soljen i dimljen na bukovom ili grabovom drvetu, dok je crnogorska stelja suvomesnati proizvod od otkoštenog dimljenog i sušenog ovčijeg mesa, soljen i dimljen na bukovom ili grabovom drvetu.

Crnogorska goveđa pršuta proizvodi se u sjevernom dijelu Crne Gore, planinskom području sa specifičnim uslovima spoljašnje sredine. Za specifične karakteristike ovog proizvoda, zaslužan je kvalitet mesa, ali i umijeće proizvođača u svim fazama proizvodnje, od uzgoja životinja na farmama do prerade u prerađivačkim objektima.

Proceduru zaštite ova dva proizvoda pokrenula je NVO "Udruženje za kvalitet mesa sjevera Crne Gore", koje je formirano kroz projekat koji je 2015. godine pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Organizacijom UN za hranu i poljoprivredu.

Zaštita ova dva proizvoda značiće benefit u dijelu ostvarivanja dodatne vrijednosti na tržištu, mogućnost bolje valorizacije, posebno kroz turističku potrošnju, kao i zaštitu od zloupotreba i imitacija.

KLIMA PRESUDNA

Proizvodnja "Crnogorske goveđe pršute" i "Crnogorske stelje" ograničena je na sjeverni dio, a oblast proizvodnje obuhvata teritorije 13 opština i to Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Berane, Andrijevica, Petnjica, Rožaje, Plav i Gusinje. Oblast proizvodnje karakteriše planinska klima, sa uticajem kontinentalne, na nadmorskoj visini od 550 do 2.000 metara.