Bogati Ukrajinac kupio italijansko ostrvo

13:14, 04.08.2020.
Izvor: B92
Sin ukrajinskog preduzetnika i političara Vjačeslava Boguslajeva - Aleksandar, kupio je italijansko ostrvo Galinara koje se nalazi u Ligurskom moru, prenose italijanski mediji.

Ugovor vrijedan više od 10 miliona evra sklopljen je 17. jula između predstavnika bogatih porodica iz Pijemonta i Ligurije, kojima od sedamdesetih godina prošlog vijeka pripada ostrvo Galinara, i kompanije Galinet iz Monte Karla, iza koje stoji čovjek čiji se lični podaci u potpunosti poklapaju sa 42-godišnjim Aleksandrom Boguslajevom, navodi portal "Korijere dela sera".

Kako se navodi, riječ je o sinu Vjačeslava Boguslajeva koji dugi niz godina upravlja jednim od najvećih svjetskih preduzeća za proizvodnju avionskih motora i jedan je od najbogatijih ljudi u Ukrajini. Aleksandar Bogoslajev, 42-godišnji ukrajinski biznismen već posjeduje nekoliko kompanija na Azurnoj obali.

Ostrvo Galinara jedinstveno je mjesto sa bogatom istorijom. Površina ostrva dužine 470 metara i širine 450 metara iznosi oko 11 hektara. Od 1989. godine ostrvo nosi status regionalnog prirodnog parka, a turistima je zabranjeno da ga posjećuju.

Ostrvo Galinara na koje je u 4. vijeku pred arijanskim progonima pobjegao sveti Martin, posljednjih 40 godina bilo je u vlasništvu devet porodica iz Ligurije i Pijemonta.

To je mjesto na koje su se povlačili hrišćanski velikodostojnici, najprije Svetog Martina iz Tarsa koji je pobjegao pred progonima arijanaca, a zatim i pape Aleksandra Trećeg koji se sklonio pred naletom krstaša Fridriha Barbarose 1162. godine.