Tragedija poslije porođaja

Baka zabilježila trenutak koji je rasplakao cijeli svijet

16:24, 26.10.2019.
Izvor: Blic
Slika ove bebe krije najtužniju priču koja je rasplakala ljude širom svijeta. Tinejdžerka Tigan Barnard (17) iz Hempšira odmah po porođaju je doživjela zastoj srca.  Uskoro je pala u komu u kojoj je provela mjesec dana bez ikakve moždane aktivnosti. Za to vrijeme, njeno novorođenče, sin po menu Parker Džon Bernard bio je kod bake, Ebi Halavel.

Ebi je svaki trenutak provodila sa unukom i svojom kćerkom koja je bila u komi. Stalno je Parkera stavljala u ruke Tigan, a redovno ih je i slikala u toj pozi kako bi Parker imao bar neku sliku sa majkom.

– Bilo mi je strašno važno da vidim Parkera u rukama majke, gdje i pripada – rekla je Ebi za britanske medije.

– Tigan bi bila najbolja mama na svijetu. Toliko je voljela Parkera, a nije stigla ni da ga upozna – priča Ebi, dodajući da joj kćerka strašno nedostaje.

– Sve bih dala da mogu da je vratim. Nedostaje mi najviše na svijetu, više smo bile najbolje drugarice nego majka i kćerka – priča Ebi za “The Sun” koji je svojim tekstom raznježio cijelu Englesku, ali i ostatak svijeta.

Zastoj srca kod porođaja je izuzetno rijetka pojava koja se dešava jednom u 30.000 slučaja, a naučno je dokazano da se rizik povećava što je porodilja starija.

Kada srce prestane da kuca usred ili neposredno poslije porođaja, dolazi do prekida dotoka krvi u mozak i prekida moždane funkcije.

Zastoj srca uglavnom pokreće snažan fizički stres, poput prekomernog krvarenja ili slične traume. Ostali česti uzroci prekida rada srca na porođaju su i prethodni infarkti, preeklampsija, infekcija krvi ili embolima amnionske tečnosti. Ako ljekari procjene da postoji rizik od zastoja srca, obično se odlučuju za carski rez.

Pročitajte i: