Avion tri puta brži od zvuka: Uskoro stižu letjelice budućnosti

16:05, 04.08.2020.
Kompanija za svemirski turizam Virdžin galaktik objavila je da je potpisala ugovor s Rols Rojsom za razvoj letjelica za supersonično putovanje.

Supersonično putovanje dugoročna je namjera Virdžin galaktika, kompanije koja razvija svemirske letjelice za višekratnu upotrebu kako bi mogla da šalje ljude na kratka putovanja do ivice svemira.

Virdžin galaktik saopštio je da je, zajedno s Nasom, završio pregled dizajna vozila i da će sada raditi sa Saveznom upravom za avijaciju na stvaranju okvira za sertifikovanje letjelice za let.

Prethodno je Boing uložilo 20 miliona dolara u Virdžin galaktik, kako bi pomogao kompaniji u izradi supersoničnog aviona.

"Do sada smo postigli velik napredak i veselimo se otvaranju novog horizonta u brzim putovanjima", izjavio je glavni svemirski zvaničnik Virdžin galaktika Džordž Vajtsajd, prenosi Biznisinfo.

Britanska kompanija Rols Rojs ima zapaženu istoriju izrade avionskih motora, uključujući izradu motora koji pokreću supersonični Konkord.

Početni cilj Virdžin galaktika je takozvani Mah 3, odnosno letjelica koja je tri puta brža od zvuka. Kompanija je saopštila da bi avion mogao da preveze između devet i 19 putnika i da će krstariti na nadmorskoj visini iznad 60.000 stopa (18,2 kilometra).

Dok se Virdžin galaktik trenutno fokusira na posao u svemirskom turizmu, analitičari na Vol stritu ukazuju na potencijal koji bi njegov avion mogao da ima na tržištu komercijalnih avio-kompanija.

Morgan Stenli u decembru je istakao supersoniči potencijal Virdžin galaktika s prognozom od 800 milijardi dolara u godišnjoj prodaji do 2040. godine za putovanja velikim brzinama.

Još nekoliko privatnih kompanija rade na nadzvučnim avionima nove generacije već nekoliko godina. Bum supersonik, Erion supersonik i Spajk aerospejs rade na nadzvučnim letjelicama – a prije pandemije koronavirusa te firme očekivale su da će sprovesti testne letove 2023. ili 2024. godine.