Privlači neonaciste

Austrija mora da plati 1,5 miliona odštete za Hitlerovu kuću

11:29, 07.02.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Hitlerova rodna kuća godinama privlači neonaciste i druge ekstremiste koji putuju u Braunau na Inu da bi se slikali ispred zgrade

Država Austrija moraće da isplati 1,5 miliona evra vlasnici kuće u kojoj je 1889. godine rođen nacistički vođa Adolf Hitler, odlučio je sud u srijedu.
 
Okružni sud u Ridu ocijenio je da je država premalo obeštetila vlasnicu ovog zdanja, koje se nalazi u mjestu Braunau na Inu.

Naređeno je da vlada isplati vlasnici, Gerlindi Pomer, 1,5 miliona evra, što odgovara iznosu koji je pravni tim vlasnice tražio nakon naručivanja procene imovine, prenosi Dejče vele.

Njoj je država za kuću, koju je nacionalizovala pošto su propali višegodišnji pokušaji da je otkupi, isplatila obeštećenje u visini od 310 hiljada evra.

Porodica Pomer bila je vlasnik zgrade prije nego što ju je 1938. godine kupio Martin Borman, blizak Hitlerov pomoćnik. Zgrada je stavljena pod zaštitu države i vraćena porodici nakon Drugog svjetskog rata.

Gerlinda Pomer je naslijedila imovinu 1977. godine.

Zabrinuta da bi neonacisti mogi da podignu Hitleru neku vrstu svetilišta, austrijska vlada preuzela je zakup ubrzo nakon toga.

Do 2011. godine, u njoj je bio centar za osobe sa invaliditetom, ali je Pomer raskinula sporazum kada je vlada željela da je učini više pristupačnom osobama u invalidskim kolicima.

U 2016. godini, austrijska država je naredila obaveznu kupovinu trospratne zgrade i parkirališta nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da se otkupi od Pomera. Ona je odbila da proda zgradu ili sprovede neophodne popravke.

Pomer je osporila zaplijenu, rekavši da je to neustavno, ali je sud odlučio u korist države.

Hitlerova rodna kuća godinama privlači neonaciste i druge ekstremiste, a veliki broj ekstremista putuje u Braunau na Inu da bi se slikali ispred zgrade.

2016. godine tadašnji austrijski ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka izjavio je da će zgrada biti srušena do temelja i da će biti podignuta nova zgrada.

Kritičari su, međutim, rekli da će država ukloniti svoju neugodnu vezu sa Trećim Rajhom ako nastavi sa prijedlogom.