Njujork

Amerikanci u panici: Mislili su da je invazija vanzemaljaca VIDEO

14:40, 28.12.2018.
Izvor: Beta
Thumbnail
Eksplozija transformatora u električnom pogonu u Njujorku obasjala je tokom noći u petak nebo iznad Njujorka čudnim pulsirajućim plavim svjetlom, izazvala više prekida struje, odložila letove i podstakla lavinu viceva na društvenim mrežama o invaziji vanzemaljaca.

Eksplozija je izazvala kratak požar u pogonu elektrokompanije Kon Edison na Kvinsu, nije bilo povrijeđenih, a spektakularno je osvetljeno njujorško nebo što je podstaklo nalet onlajn komentara. 

Poremećena je podzemna železnica u tom kvartu, na kratko izazvan prekid rada na aerodromu LaGvardija, gdje je bila u prekidu struja. 

Guverner Njujorka Endru Kuomo rekao je da se radi o velikom električnom kvaru u podstanici duž Ist Rivera, blizu zatvorskog kompleksa na ostrvu Rajkers i malog zaliva preko puta aerodroma LaGvardija. 

Struja je ponovo uglavnom proradila do 23 sata sinoć po lokalnom vremenu (5.00 u petak po centralnoevropskom vremenu) na aerodromu i nastavljen je redovan saobraćaj. 

Svjetla su izazvala brojne reakcije na društvenim mrežama i nekoliko očevidaca objavilo je slike i video snimke jakog plavog bljeska koji je ispunio noćno nebo. 

Čuvena silueta Menhetna s mostovima preko Ist Rivera odjednom se ocrtala ispred pulsirajućeg svetla. 

Ljudi su se odmah okrenuli društvenim mrežama da saznaju šta se desilo.

"Bilo je potpuno mračno napolju i odjednom se cijela strana istočnog neba osvjetlila i mijenjala boje, to je trajalo nekoliko minuta," rekla je Madlen Rivs iz Njujorka. 

Neki su se pitali da li se radi o invaziji iz svemira. 

"Nešto ludo se dešava na nebu iznad Menhetna", napisao je sociolog s Njujork univerziteta Erik Klinberg na Tviteru, ispod video snimka blještećeg neba. 

Portparol gradonačelnika Njujorka Bila de Blazija Erik Filips je u tviter poruci napisao da su svjetla izazvana "eksplozijom transformatora, ne vanzemaljcima". 

Kompanija Kon Edison je preko Tvitera sinoć napisala da je došlo do kratkog električnog kvara na podstanici u Astoriji što je izazvalo pad u prenosu struje u toj oblasti. Kompanija je navela da su ponovo uspostavljene glavne prenosne linije tokom večeri i da se istražuje uzrok kvara.