Visoke potpetice u krizi: Hoće li se vratiti?

  • 25.02.2021.11:20

Da ste u proteklih godinu dana izašli negdje u visokim potpeticama? Tih situacije, ako je bilo, vjerovatno možete nabrojati na prstima jedne ruke. Naša stvarnost su sada patike, paufnaste papuče ili neka druga udobna i ravna obuća, pa se pitamo kada će i da li će cipele sa visokim potpeticama ikada izaći iz ormara i ponovo dodirnuti gradski asfalt.

Prema analizi tržišta koju je objavila američka kompanija PD Group, prodaja svječanih cipela u drugom kvartalu 2020. opala je za 71 odsto.

Da je za njima interes opao potvrđuju i analize trendova koje rade platforme poput "Lysta": u prošloj godini trijumf su ostvarile Birkenstok papuče, Doktor Martins i Ag čizme. Pitanje je da li ćemo ikada više želeti da zamijenimo praktičnost elegancijom koja podrazumijeva bol u nogama, piše "Gloria Glam".

Ako se osvrnemo na nekoliko godina unazad, nove generacije milenijalaca i generacije Z popularizovali su trend udobnih cipela i patika "za svaki dan". Prioritet je prebačen na udobnost, koja je poželjna u gotovo svim prilikama. Ženstvenost više ne podrazumijeva isključivo visoku potpeticu, a odlazak u kancelariju u cipelama sa visokim potpeticama postao je rijetkost.

Dizajneri koji žele da privuku mlađu publiku sve više nude ravne cipele u kolekcijama, na primjer Seline, čija se najnovija kolekcija vrti oko mladalačkog "kežual" stila, patika i modela ravnih cipela.

Više nije neobično da brendovi "visoke mode" eksperimentišu sa urbanom estetikom, što pokazuju česte saradnje sportskih brendova sa luksuznim, koji se odlično slažu sa kupcima. Patike Dior u saradnji sa Er Džorden su prvi dokaz, a kao suparnički model izašla je i Prada u saradnji sa Adidasom.

Ono što nam nude modne kuće odraz je trenutnih potreba i stanja u kojem se svijet nalazi, a ono što nam trenutno treba je sigurnost i udobnost.

Međutim, to ne znači da je visokim potpeticama došao kraj. Ako pogledamo drugu stranu priče, svečane cipele, iako su u celini pale u zaborav, ipak su kupljene iz emocionalnih razloga - radi poboljšanja raspoloženja, čak i ako će skupljati paučinu.

Najbolji primjer prošle godine bila je dizajnerka Amina Muadi, koja je uspela da tokom pandemije uvijek rasproda svoju kolekciju luksuznih cipela i trenutno najaktuelnije papuče sa glomaznom petom.

Sve ovo nagoveštava da štikle nisu još počele da odbrojavaju poslednje dane. Na kraju, moda deluje ciklično i zahteva promenu, pa će se visoke potpetice sigurno vratiti jednog dana.

(direktno.rs)

Tagovi: