Savjet stručnjaka

Tinejdžerima je posao da se bune, a na roditeljima je da iz njih izvuku najbolje

07:39, 19.04.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Tinejdžeri treba da se bune, to im je posao. A vi se potrudite da iz njih izvučete ono najbolje, a ne da ih kažnjavanjem još više gurate u ambis. Potrebno je dati im razlog da ne budu loši, odnosno da budu dobri.

Roditelji  uglavnom smatraju da bez kažnjavanja ne mogu da sa stranputice vrate svoje adolescente, dok Najdžel Lata, klinički psiholog sa Novog Zelanda, kaže da je baš to kontraproduktivan metod.

"Tinejdžeri su osjetljiva kategorija kada je u pitanju mogućnost upadanja u probleme sa drogom, nasiljem, kriminalom, a pritom su skloni depresiji, ljenosti i suicidnim mislima", navodi Late. 

"Kako funkcioniše njihov mozak? Zašto morate odmah da reagujete kada vidite da nešto nije u redu? Zato što poslije može da bude kasno. A oni mrze riječ "kazna" i na nju reaguju još gore. Potrebno im je da im date razlog da ne budu loši, odnosno da budu dobri", savjetuje stručnjak.

Tinejdžeri, dodaje, treba da se bune, to im je posao. A vi se potrudite da iz njih izvučete ono najbolje, a ne da ih kažnjavanjem još više gurate u ambis.