Prirodni način

Tajne zdrave i lijepe kože

07:40, 12.02.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Naravno da vaš dermatolog želi da vi imate lijepu i zdravu kožu, ali sigurno vam neće otkriti tajnu kako to možete postići kod kuće i za malo novca. Naime, postoje načini na koje možete zaštititi vašu kožu od preranog starenja i akni.

Možda vam dermatolog neće reći sve ove trikove, ali osim što će vam pomoći da imate lijepu kožu lica, pomoći će i vašem cjelokupnom zdravlju. 

Smanjite potrošnju kofeina

Hidratacija je najvažnija komponenta zdrave kože, a kofein (poput alkohola) je suši. Kofein je diuretik, što znači da uzrokuje da tijelo izlučuje više vode nego što je normalno. Dakle, morate unositi mnogo više vode kako biste ostali hidrirani pa nakon što popijete šoljicu ili dvije kafe popijte šolju tople limunade bez šećera. 

Opustite se 

Svakodnevnica čovjeka stavlja pod sve veći stres. Odogovor na stres je izbijanje akni, ekcema ili što još gore psorijaze. Iako je mnogo lakše reći nego učiniti, stvarno se morate više opustiti kako biste se riješili stresa. Kupite neku knjigu za čitanje, prošetajte, fotografišite, plešite... Čim se riješite stresa koža će vam biti čišća i blistavija. 

U teretanu idite bez šminke

Iako većina žena ne želi da izađe vani bez šminke, zaista nema potrebe da u teretanu idete našminkani. Naime, šminka može ometati proizvodnju znoja vašeg tijela, jer začeplja pore, a to je veoma opasno za vašu kožu. Ako baš ne možete bez maskare, stavite vodootpornu maskaru i balzam za usne i ništa osim toga. 

Sunčanje

Iako taman ten izgleda prelijepo, nažalost nekada može biti previše štetan za vašu kožu. Svima nam je potrebna izloženost suncu radi D vitamina, ali ne više od 10-15 minuta. Nikako nemojte preskakati kremu za sunčanje. Redovno izlaganje kože suncu uzrokuje ranije starenje kože.

Postoji više načina da smanjite rizik od raka kože

Izbjegavanje sunca i zaštita od sunca dva su najbolja načina da smanjite rizik od razvoja raka kože. Ali još jedan sjajan način je i prehrana. Namirnice kao što su borovnice, lubenica, orašasti plodovi, sjemenke, mrkva, lisnato povrće, cvjetača i zeleni čaj osiguravaju zdravlje vaše kože. To su namirnice bogate antioksidansima, koje mogu pomoći u sprečavanju preranog starenja i smanjiti rizik od razvoja raka kože.

Redovno čistite četkice za šminkanje

Budući da se masnoće s naše kože prenose i na četkice za šminkanje, one privlače prljavštinu i bakterije. Korištenjem prljavih četkica prijeti opasnost od izbijanja akni pa je najbolje da ih perete jednom sedmično. 

Prljave četkice mogu biti kontaminirane bakterijama koje su prilično opasne, pogotovo ako je vaša koža ispucala i oštećena.