Postanite vedriji

Sreća je zarazna, budite i vi nasmijani

17:40, 24.09.2019.
Izvor: novosti.rs
Ako se svakodnevno družite sa nasmijanom osobom koja prosto "isijava" sreću, i sami ćete postati vedriji - pokazuju istraživanja. Naučnici tvrde da je sreća zarazna.

Bliska osoba može da nas "inficira" osjećajem radosti i da nas učini srećnijim za bar 15 odsto. 

Statistika otkriva da čak i kada usput "okrznemo" osmjeh nasmijanog poznanika, bićemo poletniji šest odsto više nego prije toga. Mnogi terapeuti čak predlažu da lažiramo osmjeh pred drugima, jer će se oni na njega nasmijati, a onda će njihov vedar izraz da oraspoloži nas. To je sistem spojenih sudova.

Najvažnija karakteristika koja razlikuje deset odsto najsrećnijih ljudi na planeti od ostalih je upravo jačina društvenih veza. Zato je razvijena socijalna inteligencija ključ uspjeha.

Iz ugla nauke, nivo sreće generalno najviše zavisi od genetike, i to čak 50 odsto, dok je 40 odsto uslovljen izborima koje pravimo, a 10 okolnostima koje nam se nižu. Međutim, stručnjaci navode da je ona dobrim dijelom stvar treninga od djetinjstva, pa bi tako roditelji trebalo da uče i vježbaju svoje mališane da budu vedrog i optimističnog duha. Preporučuje se i da odrasli vaspitavaju djecu da izražavaju zahvalnost drugima, jer to umanjuje stres i raspiruje pozitivne misli.