Bez obzira na ishranu i fizičku aktivnost

Ove stvari vam ne dopuštaju da smršate

07:13, 25.06.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Ponekad je skidanje viška kilograma teško čak i ako poboljšate ishranu i ako se aktivno bavite fizičkom aktivnošću otežano. Premostite još tri prepreke i više nećete imati šlauf oko stomaka.

Teri-En Nans, stručnjak za ishranu, je otkrila da postoje tri stvari koje mogu da spriječe ravnomjerno gubljenje kilograma.

Da biste smršali i imali "pločice" na stomaku potrebno je da izbjegavate sljedeće stvari.

Stres

Ukoliko se osjećate uznemireno i ako ste anksiozni imate veću vjerovatnoću da se ugojite.

"Stres upravo može da izazove nakupljanje masnoće na vašem stomaku", kaže Teri-En i dodaje da se to dešava zahvaljujući lučenju kortizola, hormona koji se luči kao odgovor na stres.

Što se psihosomatike tiče, mnogi ljudi su skloni grickanju kada su pod stresom, a zdravstvene ustanove upozoravaju da organizam koji je uznemiren stvara pojačanu želju za slatkišima.

Nadutost

Ukoliko želite da imate ravan stomak, najbolje bi bilo da izbjegavate unošenje namirnica koje su teške za varenje i koje izazivaju nadimanje. Ovo stanje često izazivaju gazirani sokovi, prženo meso i slatkiši.

Ipak, ako unesete nešto od ovoga važno je da pijete puno vode kako bi poboljšali varenje.

"Pravilna ishrana koja uključuje namirnice pune vlakana, kao i vježbanje je siguran način da izbegnete nadutost", savjetuje kako da izbegnete šlauf oko stomaka Teri-En Nant.

Menopauza

Ako prolazite kroz menopauzu, možda ćeta primetiti da je vaš struk širi nego pre. U tom periodu opada nivo estrogena,a povećava se količina enzima "Aldh1a3" što uslovljava nakupljanje viscelarne masnoće.

"Kako starimo, naš metabolizam se usporava i mnogo teže obrađuje masti, čime se postiže njihovo nakupljanje u tijelu, a pogotovo u predjelu stomaka", objašnjava Teri-En.