Moguće iritacije kože

Oprez sa šminkom kojoj je istekao rok trajanja

09:35, 10.09.2018.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Mnoge studije su pokazale da kozmetički proizvodi kojima je istekao rok trajanja sadrže razne vrste bakterija, mogu da prouzrokuju iritacije kože, infekcije, nastanak akni, alergijske reakcije, svrab. 

Zbog toga je važno da pregledate vaše kupatilske ormariće i pobacate šminku, mlijeka, kreme i ostala sredstva za negu i ljepotu koja u njima predugo stoje.

Većina proizvoda za njegu kože upotrebljiva su oko dvije do najduže tri godine. Oni koji sadrže boju imaju kraći životni vijek (1,5 godina).

Na pakovanju sredstava za sunčanje sa zaštitnim faktorom obično piše do kada su upotrebljiva. Pridržavajte se toga, jer kompanije ne garantuju da će proizvod poslije tog datuma štititi kožu od sunca. Sredstva za samopotamnjivanje traju 6-9 mjeseci. Poslije tog perioda moguće je da im se boja promijeni i da njihov sastojak dokozaheksanoinska kiselina (DHA) ne djeluje kako treba, zbog čega efekti ovih sredstava traju kraće ili ten bude svjetliji nego na početku korišćenja.

Maske za lice, ukoliko su dobro zaštićene u teglicama, upotrebljive su 18 mjeseci. Kada počnu da se suše, vrijeme je da im kažete zbogom. Sredstva koja se koriste za vlažnost kože lica, ako su u teglici, traju 6-9 mjeseci. Poslije tog perioda mogu da izazovu iritaciju.

Kreme za tretiranje bubuljica nemojte da koristite duže od godinu dana. Poslije ovog roka nisu djelotvorne, a i rizikujete izlaganje kože lica bakterijama.

Šminka

Podloge i kremasta rumenila i sjenke: Traju 6-8 mjeseci. Da su opasne za upotrebu, primijetićete po promjeni teksture.

Puder u kamenu, rumenilo ili bronzer: Upotrebljivi su oko 18 mjeseci. Ugledate li na njima čudne naslage na vrhu, vrijeme je da ih bacite.

Tečni proizvodi za oči: Koristite ih najduže tri mjeseca. Sa tretiranjem osjetljivog područja oko očiju budite oprezni. Posljednje što vam treba je infekcija.

Ajlajner: Tečni traje do 12 mjeseci.

Olovke za usne i oči: Ako ih čuvate svježe naoštrene, traju dvije godine.

Ruževi: Rok trajanja je dvije godine, ukoliko ne promijene miris. Isto važi i za sjaj za usne.

Lakovi i pribor za nokte: Najduže dvije godine, pod uslovom da se pridržavate pravila čuvanja. Već poslije devet mjeseci boja može da počne da se mijenja, a i većina lakova se zgusne. Pribor je naročito osjetljiv. Ako je prljav, rizikujete da dobijete bakterijske ili gljivične infekcije.

Proizvodi za kosu: Kako mnogi sadrže alkohol, ne morate mnogo da se brinete o roku trajanja. Ipak, osjetite li čudan miris, bacite ih.

Maskara: 6-9 mjeseci.

Savjet plus: Prije nanošenja šminke ili bilo kog sredstva za njegu kože, dobro operite ruke. To će spriječiti razvoj bakterija u proizvodima. Kad god možete, kupujte proizvode u manjim teglicama (nanosite ih špatulicom a ne prstima), ili one sa pumpicom jer u njih bakterije teže prodiru. Redovno čistite četkice i sunđere, barem jednom nedeljno. Pakovanja čuvajte na hladnom i suvom mjestu. Ne izlažite ih sunčevoj svjetlosti. Bacite ih ako imaju čudan miris, drugačiju teksturu ili ako im se boja dramatično promijeni. Naročito vodite računa o sredstvima na bazi glikola, jer ako se on pokvari rizikujete da vam koža postane crvena i iziritirana.