Saznajte kako da je koristite

Lavanda je dobra protiv opadanja kose

07:28, 02.05.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Za ljekovitu moć lavande svi znaju, naročito Francuzi čiji je zaštitni znak. Od ove "neodoljive gospodarice Mediterana", kako je poklonici još zovu, sami možete u kućnim uslovima da pripremite izuzetno djelotvorne preparate.

Protiv nesanice

U litar vode stavite 2 kašike mješavine dobijene od po 50 g suvih cvjetova lavande, kantariona, korjena jagorčevine i odoljena. Sadržaj poklopite i kuvajte na tihoj vatri 10 minuta. Sklonite sa šporeta, procedite i u toku dana pijte od 3 do 4 šoljice. Vodite računa da čaj uvijek bude topao, i pijte gutljaj po gutljaj.

Protiv opadanja kose

Uzmite 15 g osušenih cvjetova lavande i pomješajte sa 25 g suvih cvjetova kamilice. Prelijte ih sa 3 l vode i grejte dok ne proključa. Zatim procjedite i prohladite, pa u dobijeni čaj dodajte još 50 ml limunovog soka. Ovako spremljen lijek dodajte poslednjoj vodi za ispiranje. Nakon izvjesnog vremena kosa će vam se vidno poboljšati, prestaće da opada, a postaće sjajna i lepršava.

Ljekovita kupka

Kašičicu soli ili meda pomješajte sa 10 kapi ulja lavande i dodajte vodi za kupanje. Ako tretirate samo noge dovoljno je od 3 do 5 kapi ulja. Ovako spremljena kupka smiruje napetost i menstrualne tegobe, visok krvni pritisak i grčeve u crevima.