Kako su martinke postale i ostale modni trend

09:12, 10.02.2020.
Klaus Martin je prepravio standardnu vojničku čizmu dodajući joj jastučiće, u toku oporavka poslije nezgode na skijanju. Tako je sve počelo…

Čizme „Dr Martens” dizajnirane su u Njemačkoj, a proizvedene u Nortemptonu, u Velikoj Britaniji, 1960. godine. Nakon “Doktor Martins”, naziv se skraćuje na “Dr Martins”. Bile su zaštitni znak, poštara, đaka, policije i ljudi koji mnogo vremena provode stojeći. Međutim, u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog vijeka postale su značajno obilježje stila mladih i buntovnih, prije svega ljubitelja panka, koji su ih kombinovali sa kožnim motociklističkim jaknama i farmerkama. 

Kako se ove godine pank vratio na velika vrata u svijet mode, martinke su doživjele svojih pet minuta. Sve češće ih viđamo na pistama, a mnogi poznati kreatori su sarađivali sa kompanijom „Dr Martens” prilikom izrade svojih specijalnih kolekcija. Danas ih možemo naći u širokoj paleti boja, ukrašene cvjetićima i raznim drugim aplikacijama. 

One su postale obilježje britanske kulture i njihova priča je fascinantna. Poznate dame takođe nisu odoljele ovom trendu, te ih rado nose i kombinuju sa ležernom garderobom.