Kako koristiti ulje crnog kima za njegu kose?

09:20, 13.01.2021.
Ako ste tražili čarobno rešenje za rast kose preko noći, verovatno ste čuli da se unaokolo uveliko priča o uverljivim prednosti ulja crnog kima.

Nigella sativa iliti black cumin, takođe su nazivi ovog ulje, koje mnogi smatraju darom samih bogova kada je njega kose u pitanju. Međutim kako ne bi sve ostalo na rekla-kazala informacijama, prenosimo vam ovom prilikom iskustvo stručnih dermatologa kada je upotreba ulja crnog kima u pitanju.

DA LI JE ULJE CRNOG KIMA DOBRO ZA KOSU?

Razlog zbog kog se ulje kima provlači kroz razgovor o njezi kose je prije svega jer u sebi sadrži antihistaminik zvan timokinon. Sjeme kima igra važnu protivupanu ulogu zbog čega ga je poželjno koristiti na temenu u duž kose kako bi ona bila sjajna i zdrava. Takođe tu su anti-gljivična i anti-bakterijska svojstva koja ga dodatno kvalifikuju na listi poželjnih tretmana za njegu kose. Samim tim ako je došlo do opadanja veće količine kose usljed problema kao što je seboroični dermatitis, ovo ulje može da potpomogne rast. Dovoljno je svega nekoliko kapi pri jednom tretmanu da bi vlasište dobilo hranljive sastojke i ubrzalo rast kose.

KADA SU VIDLJIVI PRVI REZULTATI PRI NJEZI KOSE ULJEM CRNOG KIMA?

Sve se zapravo svodi na težinu i probleme koje imate na vlasištu. Ako je riječ o vidno proređenoj kosi, istrajnost je bitna, a prvi vidljivi rezultati očekuju se nakon 4 mjeseca. Poželjno bi bilo da svake nedjelje pravite fotografije vlasišta kako bi mogli da pratite rezultate. Ako se radi o normalnoj kosi koju želite da učinite sjajnijom, gušćom i njegovanijom, prve rezultate možete da očekujete već nakon dvije nedjelje. Ono što vam ulje crnog kima ne može (uprkos glasinama) obezbjediti je duga kosa preko noći, ali vam sigurno može podariti zdraviju i jaču kosu.

(Cosmopolitan)