Dlaka "nastrada" prije nego to primijetite

Evo kako da budete sigurni da vam je kosa oštećena i kako to da riješite

07:28, 05.12.2018.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Svi misle da znaju kako izgleda oštećena kosa. Međutim, dlaka mnogo prije "nastrada" nego što vi to možete da primijetite i zato je potrebno da znate neke trikove i spriječite da vam kosa bude potpuno uništena.

Postoje jasni znaci da vam je kosa spremna za šišanje. Na primjer, ako vam je poslije češljanja četka prepuna dlaka, onda je to znak da se one lome i pucaju od težine.

Ali nije uvijek tako očigledno da vam je kosa oštećena.

Evo nekoliko načina da saznate šta vam se dešava sa kosom i da pokušate da popravite stvar.

Procvjetali krajevi

Pod procvjetalim krajevima se podrazumijevaju dlake koje se pri kraju dijele na dva ili tri dijela. Zapamtite da su krajevi najstariji dijelovi vaših dlaka i oni se najpre oštećuju, ili se krzaju ili cvjetaju.  Zbog toga je jako važno vlažiti ih svakodnevno, a najbolje bi bilo hraniti ih uljima. Ako je vaša kosa pri korjenu gušća i ima više volumena, a na krajevima tanka i suva, onda je vrijeme za šišanje. Obratite pažnju na to da blagovremeno njegujete krajeve kose pakujući ih, pogotovo ako ih izlažete čestim promjenama temperature.

Nedostatak elastina 

Elastin je jako važan za dlaku, odnosno on je jedan od njinih prirodnih sastojaka. Zdrava kosa je prepuna relastina, Kako dlaka stari tako i gubi na elastinu. Ono što je problem je primjetiti gubitak elastina na vreme.

Da bi ste znali da li vam je kosa zdrava i da li ima dovoljno elastina potrebno je samo da napravite mali test dok je ona vlažna. Kada pokušate da rastegnete mokru dlaku i kada se ona istog momenta polomi, onda imate problem, ali ako se ona samo malo rastegne i vrati u prvobitno stanje, onda vam je kosa zdrava. Ima još jedna stvar. Ako se dlaka isuviše rastegne, a zatim pukne onda imate problem sa nedostatkom proteina u telu.

Poroznost

Porozna kosa je ona koja mnogo brže upije balzam, ulje ili vodu. Takva dlaka nije zdrava jer se ne hrani iz folikula, odnosno korijena. Često farbanje, izvlačenje i feniranje čini kosu poroznom, jer je izlaže hemikalijama i visokoj temperaturi.

Jedini način da popravite štetu nanijetu tretiranjem kose na ovakav način je da se bar ređe farbate ili fenirate, a najbolji da ukinete ovu naviku. Ako baš ne možete da podnesete svoju prirodnu boju i strukturu kose, onda možete prije hemikalija da je zaštitite natapanjem visokopoteinskim uljima. Ono što treba da znate da će tada dlaka teže da upija boju.

Suva i lomljiva kosa

Zdrava kosa nikada ne može da bude krta, ona se ne lomi tako lako jer ima potrebnu količinu vlažnosti. Ako vam je kosa suva ma šta vi da učinite, onda bi trebalo da se zapitate: da li je rehidrirate balzamom poslije svakog pranja, da li spavate na satenskom jastuku, da li je sušite fenirate vrelim vazduhom, kao i da li je redovno tretirate hranljivim uljima.

Sakupite nekoliko vlasi svoje kose i provucite prste kroz njih, ako osjećate da vam je kosa gruba, onda je definitivno i suva. To je znak da bi trebalo nešto da preduzmete inače ćete morati na šišanje.