"Chanel" pomaže Francuskoj u borbi protiv virusa korona

21:14, 05.04.2020.
Modna kuća "Chanel" se nakon mnogih luksuznih modnih kuća uključio u borbu protiv virusa korona. Francuski ministar zdravlja Olivier Veran rekao je da Francuska trenutno koristi 40 miliona maski za lice svake sedmice i da je naručila više od milijardu komada, uglavnom iz Kine.

"Danas mobilizujemo naše partnerske proizvođače i timove, uključujući blizu 150 stručnjaka za šivanje iz radionica Haute Couture, Ready-to-Wear i Maisons d'Art, kako bi se proizvele zaštitne maske i zašititna odijela", rekao je Bruno Pavlovski iz "Chanela". 

Potvrdio je da su započeli postupak odobrenja kod vlasti i da će pokrenuti proizvodnju čim prototipi budu odobreni.

""Chanel" je odlučio dati svoju podršku bolnicama i zdravstvenim strukturama tako što je finansijski dao 1,2 milijuna evra za hitni fond. Ti će iznosi biti iskorišteni za podršku zdravstvenim radnicima koji su od početka epidemije na prvoj liniji fronta", objasnio je Pavlovski.

Ova modna kuća takođe je potvrdila da neće dati otkaz nijednom od svojih 8.500 zaposlenih u Francuskoj, usprkos izazovima koje je pandemija postavila preduzećima.

Osim "Chanela", razni brendovi su se uključili u borbu protiv virusa korona. "Burberry" sada kreira bolničke haljine i bolnička odijela za Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS), a Christian Siriano i Brandon Maxwell čine isto kako bi pomogli medicinskom osoblju u SAD-u.