I dalje na modnoj sceni

Budite izazovni, nisite šorc od džinsa

13:52, 27.07.2018.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Zna se kada je izumljen džins (oko 1700. godine, u Francuskoj), ali niko ne može da tvrdi kada je tačno početkom 20. vijeka nastao prvi šorc od ovog materijala. 

Ipak, u modnoj istoriji ostalo je zabilježeno da je postao popularan sedamdesetih godina, u dekadi "buma" britanskih i američkih pank i rok muzičara. 

Naročito ga je promovisala pjevačica Pati Smit. Nosila ga je i na sceni, uz preveliki sako od tvida, a često je ispod imala crne čarape. 

Osamdesetih godina šorc je bio dio stajlinga čuvene Blondi, odnosno Debi Hari. Ovaj maleni, ali moćan dio odjeće potom je postao zaštitni znak glumice Ketrin Bah, odnosno njenog lika Dejzi Djuk u TV seriji "Majstori opasnosti".

Kada su se puritanci pobunili zbog Dejzinog neprikladnog izgleda, Bahova je bila primorana da tokom snimanja ispod nosi debele grilon čarape. Potom je devedesetih šorts dospio i u "Vog" - na stranicama modnog magazina nosila ga je supermodel Sindi Kraford, uslikana na Malibu plaži sa tadašnjim suprugom Ričardom Girom.

Thumbnail

Da šorc nema namjeru da nestane sa modne scene, tokom posljednjih nekoliko godina pobrinule su se mnoge svjetske zvijezde: Kejt Mos, Viktorija Bekam, Rijana, Bijonse... 

Šorc je, zahvaljujući njima, postao dio svakodnevnog odijevanja urbanih djevojaka i prestao da bude samo nezaobilazni komad "morskog autfita".

Ovog ljeta on je, čini se, kraći nego ikada, budući da iz njega izviruje i postava džepova. Bilo da je grubo odsječen i potpuno neobrađen, ili da su njegovi krajevi podvrnuti, kombinuje se uz pamučne majice, topove, košulje od džinsa, a za "ozbiljnije" dnevne varijante može da se nosi uz elegantnije košulje i lanene sakoe. Osim tradicionalnih plavih, moderni su i bijeli i šorcevi od džinsa ofrarbanog u neku od aktuelnih boja - tirkiznu, crvenu, zelenu...