Biljka za privlačenje novca hit enterijera u 2020.

10:04, 17.06.2020.
Pahira, odnosno Pachira aquatica je tropsko biljno drvo iz porodice Malvaceae koje vodi poreklo iz močvarnih predela Centralne i Južne Amerike. Poznato je pod mnogim imenima kao što su Malabar kesten, francuski kikiriki, gvajanski kesten, drvo zaliha, monguba, a najpoznatije je drvo novca.

Pahira – Pachira je izuzetno lepog, neobičnog stabla sa granama isprepletenim u pletenicu. Može da naraste od 60 centimetara kod bonsaija do 2 metra, dok u prirodnom okruženju dostiže visinu i do 18 metara. Ima sjajne zelene palmate listove podeljene na pet delova, koji dolaze na dugoj lisnoj peteljci.

Kao što je sama biljka zanimljiva, tako je i cvet prelep – kremasto bele boje skupljen u veliku metličastu cvast sa uskim laticama koje se otvaraju poput kore od banane, dok plod podseća na kokosov orah i ima ukus kikirikija.

Na žalost, pahira rijetko cveta u zatvorenim, kućnim uslovima.

Pahira – legenda o nastanku

Prema predanju jedan stari siromašni farmer koji je cijelog života naporno radio na livadi je našao neobičnu biljku. Pomislivši da je Bog konačno čuo njegove molitve i dao mu priliku da se obogati, odnio je biljku kući.

Pošto je utvrdio da je otporna i da ne zahtijeva puno njege, počeo je da je gaji. Veoma brzo potražnja za ovom biljkom je porasla, farmer se obogatio, a njoj je dao ime drvo novca.

Ime Pahira prvi je upotrebio Jean Baptiste Christophore Fusée Aublet 1775. godine. Nezavisno od ovog francuskog botaničara i farmaceuta, 1782. godine Carl Linnaeus mlađi pahiru je nazvao Carolinea po princezi Caroline of Baden.

Pahira i feng šui

Feng šui je drevna kineska veština uređenja prostora prema kojoj postoji nekoliko vrsta energije. Pozitivna životnu Chi reflektuje cveće, pa je njegovo prisustvo u domu više nego poželjno.

Prema feng šuiju, pahira pozitivno utiče na posao i donosi novac, kao i zdravlje i sreću.

Ako se u isprepleteno stablo stavi kovanica donosiće novac, a ako se na nju vežu crvene i zlatne trakice donosiće sreću u dom. Kako ima karakteristične listove podijeljene na 5 dijelova, po ovom učenju, oni simbolišu 5 feng šui elemenata: metal, drvo, vodu, vatru i zemlju, te ona ima sposobnost da zamijeni i aktivira slabije elemente ili elemente koji nedostaju u prostoru doma.

Kao takva, idealno je saksijsko cvijeće za vaš dom.

Održavanje i nega pahire

Pahira je saksijsko cveće, veoma je izdržljiva i dobro se prilagođava različitim uslovima.

Potrebno joj je puno sunčeve svjetlosti, mada je veoma važno da se u ljetnjim mjesecima postepeno prilagođava direktnim sunčevim zracima, jer su listovi podložni opekotinama.

Iako uspijeva na vlažnim područjima, pretjerano zalivanje može da dovede do propadanja biljke, naročito u zbijenoj zemlji. Zimi, kada je temperatura niža od 18 stepeni zalivanje treba da bude minimalno.

Prehranjivanje se vrši na dvije nedelje tokom vegetacije, a zimi jednom mjesečno, dok je presađivanje svake godine u proljeće. Krajem zime, ako je biljka suviše velika, slobodno je možete skratiti.

Ovo feng sui cvijeće nevjerovatne ljepote unijeće u vašu kuću prosperitet, blagostanje i novac.