Ljepota

5 pravila za farbanu kosu: Frizer otkriva kako da vam boja traje što duže i da se ne ispira

16:16, 19.04.2021.
Bilo da ste "sami svoj majstor" ili da farbanje kose povjeravate stručnjacima, postoji nekoliko pravila koja bi trebalo poštovati.

Njega kose iziskuje malo vještine i znanja, posebno ako je tretirate farbom koja može da je isuši ili da se brzo ispere.

Da biste izbjegli najčešće probleme koji se javljaju posle farbanja kose, pridržavajte se savjeta stručnjaka za njegu kose Roba Klapka.

1. Prije farbanja zaštite kosu

Mnoge dame koje odlučuju da se same farbaju operu kosu prije nego što će nanijeti farbu. To je, kaže Rob, velika greška.

- Boja za kosu bolje će prionuti uz dlaku ako je vlas malo masna. Ako vam je kosa besprijekorno čista, farba će kliziti niz vlasi. Da biste to spriječili, prije farbanja nanesite na suvu kosu malo regeneratora – savjetuje frizer.

2. Poslije farbanja nemojte prati kosu bar 72 sata

Još jedna greška koju dame često prave posle farbanja jeste da već sutradan operu kosu.

To pogubno djeluje na farbu, posebno ako koristite šampon sa konzervansima i sulfatima – upozorava frizer.

- Svaki pramen kose sadrži sitne pore (kutikule) koje se kod procesa farbanja otvaraju da upiju novu boju, a poslije nekog vremena se opet zatvaraju. Ako se ofarbate i ne sačekate 72 sata da se kutikule zatvore, boja će se brže skinuti.

3. Perite kosu hladnijom vodom

Topla voda može da podstakne otvaranje kutikula, pa će se farba brže ispirati, otkriva Rob. Bolje je da kosu operete malo hladnijom vodom i šamponom bez sulfata.

4. Izbjegavajte fen, peglu i stajler

Pored toga što može da isuši vlasi, korišćenje fena ili bilo kog drugog aparata za stilizovanje kose negativno utiče na kvalitet kose i uništava pigment farbe.

Frizer preporučuje da, kad god ste u prilici, ostavite kosu da se osuši prirodno.

5. Ne pretjerujte sa proizvodima za stilizovanje

Nanošenje različitih proizvoda za stilizovanje frizure takođe predstavlja atak na farbanu kosu. Plave nijanse mogu da požute ili da dobiju zelenkasti odsjaj, a crvene da poprime narandžasti ton.

- Da biste to izbjegli, najbolje je da poslije pranja kose mlakom vodom na krajeve nanesete samo vazelin ili malo nekog prirodnog ulja za njegu – preporučuje frizer.