Otišao kako jer i živio

Zavisnost od droge Bouvi liječio slikanjem

09:03, 04.01.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Dejvid Bouvi otišao je onako kako je i živeo, u duhu umjetnosti i vizionarski.

Predvidio je sopstvenu smrt (ili vaskrsenje) i, opet, neke nove trendove. To je najavio posljednjim, 26. po redu albumom "Blackstar" i spotom za pjesmu Lazarus koja odiše odlaskom, smrću, a počinje stihovima: "Pogledaj gore, ja sam na nebu". 

Dejvid Bouvi je toliko bio zaglibio u zavisnost od kokaina da je morao da ugradi u nos hrskavicu iz svog tijela. 

Ove i mnoge druge sočne detalje iz Bouvijevog života iza scene otkrio je Dilan Džouns, urednik magazina "GQ", u biografiji "David Bowie: A Life" (Dejvid Bouvi: život). 

"Dejvid Bouvi je bio sopstvena kreacija, sopstveno umjetničko djelo. On je bio dječak iz poslijeratnog Brikstona (u Južnom Lonodnu) sa pogledom uprtim u zvijezde. Čitava njegova profesionalna karijera bila je mit, legenda, izmišljotina", piše Dilan Džouns.

Uzimao je sedam grama kokaina dnevno i imao samo 43 kilograma. Ostajao je budan i po 84 sata. Bio je na ivici smrti od predoziranja, ali ga je neko spasio tako što ga je smjestio u kadu sa toplom vodom, piše CMD.me. 

Zavisnost od droge pokušao je da liječi slikanjem i selidbom u Berlin (1977), gdje se susreće sa elektronskom muzikom i počinje saradnju sa Brajanom Enoom, multimedijalnim umetnikom koji je imao veliki uticaj na art-rok produkciju, postpank, elektro pop, nju ejdž, tehno…