Nakon 27 godina braka

Razvodi se Bil Gejts

  • 04.05.2021.07:51

Bil i Melinda Gates se razvode.

Oboje su objavili saopštenja na Twitteru u kojemu su potvrdili da je braku došao kraj.

"Nakon puno razmišljanja i puno rada na našoj vezi, donijeli smo odluku da okončamo svoj brak", napisali su.

"Tokom posljednjih 27 godina odgojili smo troje nevjerojatne djece i izgradili temelj koji djeluje u cijelom svijetu kako bi omogućio svim ljudima zdrav i produktivan život. I dalje dijelimo uvjerenje u tu misiju i nastavićemo zajednički rad u zakladi, ali više ne vjerujemo da možemo zajedno rasti u paru u sljedećoj fazi našeg života", stoji u objavi na Twitteru.

U braku su bili 27 godina. Upoznali su krajem 1980-ih kada se Melinda pridružila Billovoj firmi Majkrosoft, a vjenčali su se 1994. godine. U braku su dobili troje djece, a tokom braka postali su filantropi i osnovali ogromnu fondaciju Bill i Melinda Gates.

Organizacija je potrošila milijarde u borbi protiv uzroka poput zaraznih bolesti i poticanja vakcinisanja djece.

Gejtsovi zajedno s investitorom Warrenom Buffettom stoje iza pokreta koji poziva milijardere da se obvežu da će većinu svog bogatstva dati u dobre svrhe.

Bil Gejts četvrta je najbogatija osoba na svijetu, prema Forbesu. Težak je 130 milijardi dolara.

Humanitarni rad

Posljednjih godinu dana, preko svoje fondacije, bračni par Gejts se uključio u borbu protiv koronavirusa. Novčano su pomagali nalazak vakcine zalažući se za ravnopravnu distribuciju širom svijeta. Do novembra su donirali preko 1.75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije.

U martu 2020. Gates je objavio da napušta vodstvo Microsofta kako bi se više posvetio humanitarnom radu te upozoravanju na opasnost od klimatskih promjena.

Bill i Melinda Gejts u humanitarnom radu djelovali su preko fondacije "Bill & Melinda Gates" osnovane 2000. godine u Seattleu. Zaklada je fokusirana na javno zdravlje, edukaciju i klimatske promjene. Godine 2019. tokom godina uložili su preko 36 milijardi dolara u rad svoje zaklade.