Geri Gliter

Osuđenom pedofilu se smiješe stotine hiljada funti zbog "Džokera"

21:48, 07.10.2019.
Izvor: RTS
Glam rok zvijezda Geri Gliter, koji je osuđen na 16 godina zbog pedofilije, mogao bi da zaradi stotine hiljada funti zbog korišćenja njegove pjesme u hit filmu "Džoker".

Prema pisanju britanskih medija, dvominutno korišćenje pjesme "Rock and Roll Part 2" u jednoj od ključnih scena u Džokeru, koje potpada pod korišćenje intelektualne svojine, moglo bi da Geriju Gliteru donese stotine hiljada funti.

Korišćenje Gliterove numere potpada pod dva zakona – jedan koji pokriva korišćenje zvuka i drugi za objavljivanje i korišćenje muzičke kompozicije.

"Kompanija koja je ubacila pjesmu u film zadržaće 20 do 30 odsto. Od ostatka, studio koji je izdao uzeće 60 odsto. Tako da bi Gliter mogao da zaradi oko 30 odsto novca koji pripada izdavaču, a malo manje za pravljenje pjesme, jer ju je napisao zajedno sa Majkom Leanderom", navodi za Gardijan pravni stručnjak koji je želio da ostane anoniman.

Finansijski aspekt je mnogo komplikovaniji nego što naslovi u medijima sugerišu, ali nisu ništa u poređenju sa etičkim pitanjem, navodi Gardijan.

"To je na prvom mjestu posao muzičkog supervizora. U SAD, gdje je snimljen film, niti znaju, niti ih vjerovatno briga o Geriju Gliteru", ističe Klif Fluet, partner u pravnoj firmi "Luis Silkin".

U SAD pjesma nosi potpuno druge asocijacije nego u Velikoj Britaniji, gdje je ljudi vezuju za osuđenog pedofila.

Jednostavnije i pravno rečeno, pravo na intelektualnu svojinu ne prestaje ako neko leži u zatvoru. Međutim, na etičko pitanje, da li osuđeni robijaš treba da nastavi da zarađuje novac od svoje intelektualne svojine, teže je dati odgovor.

Gliter je 2015. godine osuđen na 16 godina zatvora za pokušaj silovanja, četiri nedolična napastvovanja i zbog seksualnog odnosa sa djevojčicom od 13 godina.