General neće, ali država hoće: Ljupki zbog prisluškivanja prijete 3 godine zatvora

  • 26.09.2020.09:12

General Dragiša Simić je istakao da neće tužiti svoju bivšu partnerku Ljupku Stević zbog toga što ga je neovlašćeno prisluškivala, demolirala mu automobile i javno iznosila detalje iz njegovog privatnog života, ali država hoće.

Naime, nadležno tužilaštvo po službenoj dužnosti podnijelo je dvije krivične prijave protiv pjevačice, a zaprijećena je kazna do tri godine zatvora.

Advokat Nebojša Perović ističe da će od tri navedena nedjela Ljupka snositi posljedice za dva.

– Ukoliko su tačni navodi da je privatno lice, u konkretnom slučaju Ljupke Stević, posebnim uređajima prisluškivalo ili snimalo razgovor koji je s trećim licima vodio general Simić, zaprijećena kazna zatvora za ovakvo krivično djelo je od tri mjeseca do tri godine zatvora ili novčana kazna. Ovo djelo se vodi po službenoj dužnosti, odnosno nadležno tužilaštvo je dužno da pokrene krivični postupak i naloži policiji da prikupi potrebna obaveštenja i druge dokaze u vezi sa predmetnim krivičnim djelom. Ukoliko se ustanovi da je stvarno došlo do neovlašćenog prisluškivanja ili snimanja, onda će se dalje nastaviti krivični postupak protiv osobe koja je izvršila krivično djelo, u konkretnom slučaju Ljupke Stević – kaže advokat Perović za Kurir.

Perović dodaje da, kada je u pitanju demoliranje automobila, pjevačica, po svemu sudeći, neće snositi posljedice.

– Za štetu koju je Stevićeva nanijela na pokretnoj imovini generala Simića, što je privatna imovina, radi se o krivičnom djelu uništenja i oštećenja tuđe stvari. Pošto je u ovom slučaju oštećena tuđa stvar, za ovo djelo je zaprijećena novčana kazna ili zatvor do šest meseci, a krivično gonjenje, s obzirom na to da je oštećena stvar u privatnoj imovini, preduzima se po privatnoj tužbi. To je što se tiče krivične odgovornosti počinioca, a u parničnom postupku general Simić može zahtjevati naknadu materijalne štete pričinjene na automobilima – kaže Perović. Druga stvar zbog koje će Ljupka krivično odgovarati jeste iznošenje u javnost intimnih stvari iz Dragišinog života. To se odnosi na pominjanje njegove djece, supruge i planova da se razvede.

– U našem krivičnom zakonodavstvu postoji i krivično djelo iznošenja ličnih i porodičnih prilika, a za ovo djelo se goni po službenoj dužnosti. To predstavlja radnju jednog lica koje iznosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog drugog lica, što može škoditi njegovoj časti ili ugledu. Zavisno od toga da li je iznošenje ličnih i porodičnih prilika učinjeno usmeno, u razgovoru, ili putem štampe, televizije ili sličnih sredstava, zavisi i visina zaprijećene kazne. Takođe, visina kazne zavisi i od posljedica koje su nastupile za oštećenog, pa može biti u rasponu do šest mjeseci do jedne godine, odnosno do tri godine zatvora. U ovom slučaju, zavisilo bi od oštećenog, odnosno Simića, koji bi u svojoj izjavi naveo kakve su posljedice nastale po njega zbog Ljupkinih riječi izrečenih u javnosti – završava advokat Perović za gorepomenuti list.