Poslije teške saobraćajne nesreće

Darko Lazić se oporavlja, počeo da hoda

09:18, 11.12.2018.
Izvor: Blic
Thumbnail
Darko Lazić sve je boljeg zdravstvenog stanja. Iako je prije 47 dana doživio tešku saobraćajnu nezgodu, pjevač je juče uz pomoć štaka i tima ljekara u banji u Mladenovcu prvi put uspio da napravi nekoliko koraka.

Naime, Darko je u prijepodnevnim časovima prevezen u salu u kojoj će ubuduće vježbati, a tamo je uspio da stane i potom i napravi nekoliko koraka. Ljekari su smatrali da su mu mišići dovoljno ojačali, te da je spreman na ovaj veliki korak, koji je do prije nekoliko dana bio nezamisliv.

"Darko je danas prvi put napravio nekoliko koraka uz pomoć dve potpazušne štake sa dodirnim lažnim osloncem na operisanu nogu i to u kinezi-sali. Od danas je počeo da vežba u sali i tamo će ubuduće imati elektroterapiju", rekao je za "Blic" odjeljenski ljekar, Miloš Poleksić.

Budući da je Darko imao teške povrede, lažni oslonac na povrijeđenu nogu biće sprovođen sve do kraja decembra. Inače, dodirni ili lažni oslonac podrazumijeva da se tokom hoda uz pomoć štaka pacijent oslanja na zdravu nogu, a da povrijeđenom pravi pokrete recipročne pokretima druge noge, ali ne i da se oslanja na nju. Lažni oslonac je bitna stavka u rehabilitaciji zbog održavanja pokreta hoda i aktiviranja mišića i cirkulacije.

"Zbog vrste ugrađene proteze, Darko neće smeti, osim lažnog oslonca, da ima oslonac na operisanu nogu sve do 20. decembra. Potom će se uraditi RTG snimak i konsultovati nadležni ortoped radi daljeg povećanja oslonca na operisanu nogu", istakao je ljekar.

Doktor je Darku prepisao i novu terapiju, a osim elektroterapije i kineziterapije koju je do sada imao, Darko će svakog dana imati i radnu terapiju. Inače, kako dalje saznajemo, od petka je sa pjevačem u rad uključen i logoped. Zbog traumatskih povreda glave koje je dobio u saobraćajki, doktori su smatrali da je potrebno da stručno lice isprati situaciju i rezultati su zasad sjajni.

"Darkov govor je u potpunosti očuvan, ali je od petka s njim uključen u rad logoped koji sa njim radi semantičke testove i da bi se procenila fluentnost i rezultati su ohrabrujući. Moram da napomenem da tu nema reči o oštećenju govora. Logoped je isključivo uključen radi testova za procenu govorno-jezičkog statusa i neuropsihološke dijagnostike. To se standardno radi kod traumatskih povreda glave", dodaje dalje doktor Poleksić.

Pjevač riješen da se potpuno oporavi

Iako prolazi kroz težak period nakon saobraćajke, boravka na intenzivnoj njezi, operacija, ali i rehabilitacije u banji, Darko je i te kako motivisan i riješen da se potpuno oporavi, a svakodnevno sluša tim lekara koji ga savjetuje u liječenju. Ispunjava sve zahtjeve i dodatno vježba u svojoj sobi.