Biković od sada ima dvije domovine: "Konačno mogu da se oženim Ruskinjom iz ljubavi"

12:08, 25.02.2021.
Poslije sedam godina aktivnog učešća u kulturnom životu Rusije i snimanja filmova u toj državi, ukazom predsjednika Vladimira Putina, Miloš Biković dobio je rusko državljanstvo.

Poznati glumac ističe da ima dvije domovine i da će nastaviti da zbližava dva naroda, a šali se i da sada konačno ako se oženi Ruskinjom može da kaže da je to uradio iz ljubavi.

"Otkako sam otišao u Rusiju osjećam se kao dio tog društva. Kao kod kuće u svojoj Srbiji. Ovo za mene je dodatna potvrda i čast. Sad je samo sve to ozvaničeno. Već 7 godina tamo živim i stvaram", kaže poznati glumac.

Sad je sigurno, dodaje, da ako se oženi Ruskinjom - to će sigurno biti iz ljubavi. O tome kako se tako dobro oklopio u rusko društvo, Biković na prvom mjestu ističe same Ruse.

"To najviše govori o njima i koliko oni poštuju kulturu i djelatnike kulture. U vrijeme kada svi zatvaraju granice i kada se ljudi dodatno otuđuju, oni čine jedan ovakav gest i to je jedno dodatno zbližavanje dva naroda", objašnjava glumac.

Slaže se i sa konstatacijom da sada ima dvije domovine.

Srpska kultura je nešto što ga je formiralo i nešto što promovišem i trudi se da proslavim gdje god može.

"Pošto sam već neko vrijeme dio i ruske kulture, mogu slobodno da kažem da je sve to dio jednog koda, da su nam vrijednosti iste. Slovensko porijeklo, istorija, dominantno pravoslavno-hrišćanski sistem vrijednosti. Snažan islamski faktor gdje i u jednoj i drugoj državi imamo našu braću, sugrađane muslimane koji čine važan dio u formiranju kulturnog života", ističe Biković za RTS.

Uprkos tome što je Rusija najveća zemlja na svijetu, mnogi Rusi znaju za Srbiju i svi gaje simpatije i pozitivno mišljenje o Srbima.

Biković takođe kroz Privrednu komoru Srbije pokušava da pomogne daljem razvoju filmske industrije.

"Sa partnerima iz Italije pravimo animacioni studio, koji je prvi te vrste na Balkanu. Trudiću se da dam predloge i svoj doprinos pravljenju platforme koja bi doprinela sistematizaciji platforme u Srbiji. Mi kao naslednici jugoslovenske kinematografije imamo ogromno iskustvo, ali srpska kinematografija mora da živi u novom svetu i drugačijoj realnosti i zbog toga moramo da nađemo modus operandi", kaže poznati glumac.