Važno ih prepoznati

Znakovi koji pokazuju da li je vaše dijete žrtva vršnjačkog nasilja

11:41, 03.08.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Vršnjačko nasilje može se manifestuje na različite načine. Djeca su izrazito vješta u sakrivanju takvih problema jer ne žele nikome priznati da ih se maltretira. Ipak, postoji nekoliko znakova koji će vam odati da li vaše dijete trpi neki oblik nasilja u školi.

Vršnjačko nasilje može biti fizičko ali i verbalno. Ako vaše dijete ima potrganu odjeću, masnice koje ne zna objasniti ili ako mu nedostaje školskih predmeta koje ste mu kupili - to vjerovatno znači da ga neko maltretira. 

Zbog takvih stvari djeca često izbjegavaju odlaziti u školu. Prema istraživanjima, djeca najviše izbjegavaju odlaziti u školu ponedjeljkom jer se ne žele vraćati zlostavljačima nakon što su dva dana proveli u sigurnosti svog doma. Tada postaju emotivni, anksiozni i nerijetko počinju plakati, a sve to u cilju izbjegavanja škole i susreta sa onima koji bi ga mogli maltretirati.

Jedna od najčešćih fraza koju koriste djeca koja su zlostavljana jeste "Boli me stomak, glava..." i slično. Ovo su lažne izlike koje koriste kako se ne bi morali vraćati u školu i suočavati sa maltretiranjem. Ipak, vrlo je vjerovatno da ih stomak boli od nervoze koja je prouzrokovana strahom od zlostavljača. 

Grupno maltretiranje nije nikakva novost, to je jedna od najčešćih pojava u školama. Djeca okružuju jednu osobu i iz dana u dan ga vrijeđaju, udaraju i na taj način izoluju od ostatka društva. 

Šta možete učiniti? Ako primijetite bilo koji od ovih znakova na vašem djetetu, porazgovarajte s njim i pokušajte utvrditi koji je srž problema. Redovno se družite s njim i pokušajte mu prije svega biti prijatelj. Također, važno je da stalno komunicirate s njegovim učiteljima kako biste znali kakvo je ponašanje vašeg djeteta u školi.