Zelena prognoza za narednih sedam dana

15:08, 09.04.2020.
Izvor: ATV
Savjeti za narednih sedam dana...

RATARSTVO: Stanje ozimih usjeva je zadovoljavajuće, obzirom na činjenicu da smo imali suvu jeseni blagu zimu bez sniježnog pokrivača koji bi bio odličan izolator za biljke. Strna žita se nalaze u fazama prvo do drugo koljence i trenutno se obavlja druga prihrana i zaštita pšenice od pojave bolesti, štetočina i korova. Od bolesti su prisutne septoria, pepelnica i rđa na pšenici i pjegavost na ječmu. Za suzbijanje pomenutih bolesti mogu se primjeniti preparati (fungicide) na bazi aktivne materije. Pred nama je period početka sjetve kukuruza i soje. Neophodno je da temperatura zemljišta bude od 8 do 10 stepeni kako bi se obavila sjetva.

POVRTARSTVO: Neophodno je izvršiti prihranu i okopavanje crnog i bijelog luka, kao i okopavanje povrća izjesenje irane proljetne sjetve, ali i branje povrća koje je već stasalo. Ovih dana se beru mladi luk, salata i spanać. Ako se paprika i paradajz gaje bez prethodne proizvodnje rasada, april je vrijeme za direktnu sjetvu ovog povrća. Privodi se sjetva graška, mrkve, luka, salate.

VOĆARSTVO: April je mjesec za čišćenje podloga i nastavak sadnje voćaka, te orezivanje malineikupine. Mraz koji je bio u prethodnom period može biti opasan za voćne vrste koje su bile u fazi cvjetanja ili u fazi zametanja plodova. Prema informacijama sa terena vrh tučka na mnogim cvjetovima kod šljiva koje su bile u punom cvjetanju tokom mraza, nije oštećen i moguće je da će biti roda. Tako je i kod kruške osim fetela i junske ljepotice. Ipak treba sačekati da prođe oplodnja da bi se sagledale poslijedice koje su nastale pojavom mraza. Iako su u pojedinim zasadima registrovane štete od izmrzavanja, u ovom trenutku je veoma važno zaštititi lisnu masu od najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka u našim uslovima, od prouzrokovača čađave pjegavost ili i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). Takođe u ovom periodu cvjetanja potrebno je izvršiti tretman jabuke i kruške.

Koštičavo voće se nalazi u različitim fazama cvjetanja kada u uslovima visoke vlažnosti može doći do infekcije cvijeta gljivom koja prouzrokuje sušenje cvijetova, grana i grančica. Ukoliko dođe do ostvarenja infekcije nemoguće je sprečiti dalji razvoj gljive primenom fungicida, te su preventivne mjere zaštite od ključnog značaja.

Prilikom primjene fungicida trebalo bi se pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mjere u cilju zaštite pčela i drugih oprašivača.