Zelena prognoza za narednih deset dana

11:27, 20.05.2020.
Izvor: ATV
Prognoza za ratare, povrtlare i voćare.

Ratarstvo: Ozimi usjevi se u zavisnosti od lokaliteta i roka sjetve nalaze u različitim fazama od klasanja do početka cvjetanja. Usjevi pšenice se nalaze u fazi cvjetanja i u dobrom su zdravstvenom stanju. Većina proizdođača koja je imala problem sa pojavom leme je obavila hemijski tretman za njeno suzbijanje i tretman protiv fuzarioze klasa pšenice. U periodu cvjetanja žitarica, nisu pogodne padavine tj. vlažni uslovi jer dovode do pojave prouzrokovača zufarioze,što može značajno uticati na smanjenje prinosa pa je hemijski tretman obavezna mjera zaštite. Generalno usjevi su zbog nedostatka padavina i stresnih situacija u dosta nižem porastu.

Usjevi kukuruza u zavisnosti od roka sjetve se nalaze u fazi od 4 do 6 listova.Većina proizvođača je obavila korektivnu žaštitu protiv korosvih biljaka, preporučuje se onim proizvođačima koji nisu uradili tretman protiv suzijanja korova u usjevima kukuruza da to što prije obave kako kukuruz ne bi prerastao.

Ujevi soje se nalaze u fazi nicanja, u fazi su od pojave kotiledona do pojave prve troliske. Treba obratiti pažnju na pojavu korovskih biljaka, i obaviti zažtitu od istih.

Povrtarstvo: U usjevima krompira registorvana je pojava krompirove zlatice, prisutne su odrasle jedinke i uočena položena jaja na naličju listova i ispiljene larve.  Proizvođačima se preporučuje obilazak usjeva krompira i ukoliko utvrde pristustvo larvi da se primjeni neki od registrovanih insekticida (preparat na bazi aktivne materije: acetamiprid).U usjevima krompira koji su namjenjeni za proizvodnju mladog krompira ne preporučuje se hemijske mjere zaštite.

U toku je rasađivanje paprike, paradajza, krastavca na otvorenom polju. U proizvodnji povrća iz rasada u ovom trenutku su veoma bitne mjere kontole kao što su: korištenje zdravog sadnog materijala, redovan vizuelni pregled biljaka na prisustvo vaši i tripsa i po potrebi sprovođenje njihovog suzbijanja te suzbijanje korova.

Voćarstvo: Jabuka-plodovi su u fazi porasta preko 35mm. Voćari koji nisu uradili hemijsku prorjedu preporučuje se da obave ručnu prorjedu plodova s obzirom na nepravilan raspored u cvasti. Uslijed česte smjene toplog i kišovitog vremena koje je idealno za razvoj pojave bolestičađave pjegavosti lista i krastavosti plodova, preporučuju se tretmani u kombinaciji sa sistemičnim i preventivnim fungicidima. Uočena je i veća pojava pepelnice jabuke pa je pri primjeni potrebno kombinovati fungicide i sumpor. Veoma bitno u ovom periodu  jeste primjenjivati kalcijum protiv gorkih pjega.

Na zasadima kruške uočena je kruškina buva, larve prve generacije i položena jaja. Kišni period može da uspori aktivnost i polaganje jaja kruškine buve. Vrije je da se obavi tretman protiv prve generacije savijača, koji može da prouzrokuje štete na plodovima jabuke i kruške.

Kod šljive treba obratit pažnju na pojavu lisnih vaši i savijača pokožice ploda koji utiču na žućenje lista i opadanje tek formiranih plodova.

Zasadi maline u zavisnosti od lokaliteta se nalaze u fazi od početka cvjetanja do punog cvjetanja. Osjetljiva faza razvoja, faza cvjetanja, i nestabilno vrijeme sa padavinama stvara rizik od pojave infekcije sive truleži i ljubičaste pjegavosti izdanaka maline.Ukoliko dođe do infekcije ovim patogenom u fazi cvjetanja može doći do značajnih šteta i smanjenja prinosa i kvaliteta ploda. Za suzbijanje patogena može se primjeniti fungicid na bazi aktivne materija azoksistrobin i pirimetanil.