Vodoinstalateri kažu: Stvari koje u domu ne smijemo da radimo!

13:17, 27.01.2021.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Briga o cijevima u domaćinstvu vrlo je važna, a ona uključuje i znanje o tome šta činiti, odnosno šta nikad i ni po koju cijenu ne treba činiti, kako bi vaš dom bio suv i siguran.

Zato su profesionalni vodoinstalateri otkrili koje su to stvari koje nikad ne rade kod kuće, kako bi produžili život svojim cijevima.

LJudi moraju da pripaze na odvode u njihovim kućama. To znači da moraju redovno da provjeravaju pritisak vode, popravljaju oštećenja na cijevima i mijenjaju pokvarene/polomljenje dijelove na mjestima gdje voda curi. No, najvažnije od svega je izbjegavanje ponašanja koje će voditi do oštećenja.

1. Ne bacajte vlažne maramice u toaletnu šolju

Vlažne maramice, ženski ulošci, papirni ubrusi začepiće cijevi. Možda se to neće dogoditi odmah, ali u perspektivi sigurno hoće. Ti predmeti mogu da zapuše cijeli kanalizacioni sistem, a problem može da eskalira do ozbiljnog ugrožavanja javnog zdravlja. Maramice stoga, radije bacite u smeće.

2. Ne koristite opasne hemikalije

- Ako rutinski sipate u odvode kupovno sredstvo za otpušavanje cijevi, odmah prestanite. Ne samo da nisu efikasni, nego nagrizaju materijale - kaže Teri Oši, glavni vodoinstalater u kompaniji "Roto - Rooter" iz NJujorka.

Ističe da te hemikalije mogu bukvalno da spale cijevi, ali i vašu kožu ako ih dotaknete. A šta nam je onda činiti u slučaju začepljenja? Potražite enzimska sredstva za otpušavanje odvoda koji su obično sigurni, a možete da pokušate i sa specijalizovanim alatom poput dugačke žice.

- Ipak, nikako nemojte da pokušavate da otpušite odvod metalnom vješalicom jer ona može da ošteti cijevi i da prouzrokuje niz novih problema poput curenja, lomova, lošeg mirisa i infestacije namjetnika - upozorava Malder.

3. Ne bacajte masnoće u odvod

- Ako ste upravo ispržili slaninu i želite da se riješite masnoće, možete to da učinite na više načina. Ipak, prosipanje masnoće u sudoperu definitivno nije među njima - ističe Malder.

Masnoća će se nataložiti po cijevima i na kraju dovesti do začepljenja odvoda. Uz to, u kanalizaciji se miješa s ostalim otpadnim materijalom poput vlažnih maramica koje tamo nisu ni trebale da se nađu. To stvara naslage otpada, a engleski službenici objavili su proše godine da su u kanalizacionom sistemu pronašli takav otpad dugačak čak 60 metara.