Umiljate ptice ili štetočine: Kako zaštititi terasu od golubova?

21:00, 07.04.2021.
Thumbnail
Ako živite u gradu, velike su šanse da javni prostor dijelite i sa golubovima. Oni obitavaju u velikim grupama i u stanju su da se razmožavaju izuzetno brzo. Dok je njihovo okupljanje i hranjenje u parkovima uglavnom bezazleno, problem se javlja kad počnu da ugrožavaju kvalitet života ljudi.

Golubov izmet, pored toga što prlja i nagriza površine, može da bude prenosilac brojnih bakterija i gljivica, koje predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi. U stambenim zgradama, najveću prijetnju predstavljaju upravo na balkonima i terasama, gdje se nerijetko odomaće, a vi poslije morate da sanirate štetu i nered, naravno, do njihove sljedeće posjete. Evo nekoliko načina kako da sprečite da se vraćaju, a da budu bezbjedni i za vas i za ptice.

Čistite redovno svoju terasu
Ovo zvuči očigledno, ali morate se postarati da na njoj ne držite smeće, ostatke hrane, stare novine. Ako držite cvijeće na terasi, ne zalivajte ga u tacnu oko koje se golubovi mogu okupiti, već direktno u zemlju. Ako imate kućne ljubimce, hranite ih unutra. Ove ptice su u osnovi štetočine i jako im malo treba da bi preživjele, tako da će ih privući bilo šta što može da posluži kao hrana ili kao sklonište.

Upotrebite predmete koji reflektuju svjetlost
Okačite desetak cd-ova duž ivica balkona i namjestite ih da vise sa tavanice. Odblesak bi trebalo da plaši i odvraća ptice od slijetanja. Istu stvar možete da probate i sa aluminijskom folijom.

Iskoristite ljute začine
Duž ograde balkona ili na mjesta gde znate da vole da se skupljaju, sipajte mješavinu ljutih začina, na primjer čili u prahu i crni biber. Oni obožavaju da kljucaju, tako da će ih zrnca sigurno privući, međutim ne podnose ljutinu. Budući da golubovi imaju dobro pamćenje, povezivaće vaš balkon sa neprijatnim osjećajem ljutog, što bi trebalo da ih otjera na duže vremenske staze.

Onemogućite im pristup 
Blokirajte svaki kutak koji deluje pogodno za svijanje gnezda. U prodavnicama koje drže baštensku opremu, možete na mjeru da kupite žicu ili bodlje koje se koriste za ograđivanje cvijeća, te ih postavite u ćoškove primamljive za polaganje jaja. Ukoliko imate klimu, bilo bi poželjno i nju da ogradite. Ako ne razmatrate zastakljivanje cijele terase, od pomoći vam mogu biti i komarici ili bilo kakva mreža, koju možete da skidate po potrebi.

Kako da bezbjedno očistite načinjenu štetu
Nije dovoljno da samo počistite ostatke; zbog opasnih materija koje oni sadrže, čišćenje mora da bude temeljno. Obavezno navucite rukavice i stavite masku. Koristeći špaklu ili neko drugo oruđe, pažljivo sastružite, vodeći računa da ne izgrebete dodatno površinu. Nakon toga, upotrebite jako antibakterijsko sredstvo i dodatno izbjeljivač ako je potrebno. Ponovite postupak nekoliko puta i isperite hladnom vodom.

Međutim, ukoliko ste u mogućnosti, prevashodno bismo savjetovali kontaktiranje profesionalaca. Postoje i brojne privatne firme, koje pružaju cjelokupnu uslugu, u vidu regulisanja virusa i bakterija hemijskim tretmanom, zatim čišćenje površina i potom specijalističko postavljanje namjenske žice na kritičnim mjestima. Cijene zavise od veličine objekta

Treba imati na umu da golubovi spadaju u zaštićenu vrstu ptica, tako da se ni na koji način ne smiju ugroziti, mogu se samo odbijati, piše 4zida.rs.

Da li i vi imate problem sa ovim posjetiocima i kako izlazite sa njima na kraj?