Jednostavno!

Trik za brži rast kose

12:57, 08.04.2021.
Izvor: mondo
Ako želite da vam kosa raste brže, da vlasi budu zdravije, stručnjaci kažu da najprije morate da "zavirite" i provjerite kožu glave.

Mnogi od nas je zanemaruju, što je i logično, od kose je i ne vidimo osim ako se pojavi problem kao što je perut. Ali koži glave je potrebna njega inače možemo imati problem s rastom kose.

Upalni proces može se odvijati na koži glave, a da to i ne primjećujemo, kaže triholog Šab Reslan.

"Pritisak zbog vezivanja kose, oksidativni stres, dermatitis uzroci su slabijeg rasta kose ili opadanja vlasi. Ali postoji i problem s naslagama proizvoda koje koristimo svakog dana", objašnjava on i nudi jednostavno rješenje koje je pritom besplatno!

"Upalni proces podrazumijeva da se oko korijena vlasi nakupilo 'sve i svašta'. Ostaci šampona ili balzama, čestice prljavštine i masnoće koju koža luči mogu biti nakupljeni oko korijena dlake, i polako će početi da 'guše' korijen", navodi on.

Koristite blage šampone, i obavezno posvetite pažnju masiranju vlasišta. Iznenađujuće veliki broj ljudi ovo ne radi kada pere kosu, već samo "pređe" preko kože glave, opere vlasi, ispere šampon i to bude to.

"Kada nanosite šampon, masirajte kožu glave da biste podstakli protok krvi. Masaža glave opušta i od stresa, i podstiče korijen dlake. Pojačana cirkulacija ubrzaće dolazak kiseonika i važnih nutrijenata do korijena dlake, i time će kosa vremenom postati zdravija i bujnija", objašnjava frizer Miko Branč.