Tri prirodna napitka protiv kiseline u želucu

10:42, 22.11.2020.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Želudačna kiselina je vrlo jaka, ali u zdravom želucu se stvara i zaštitni sloj koji ga oblaže iznutra, jednom vrstom posebne sluzi koja je na tu kiselinu otporna. Treba da znate da čak i obična voda pomaže građenje ove zaštitne barijere i zato nije loše popiti malo vode prije jela - ne više od pola čaše.

Lijek s bosiljkom

Na prve simptome povećanog lučenja kiseline u želucu i gorušice, uzmite i žvaćite oprane listove bosiljka. Takođe, možete prokuvati 3-5 listova bosiljka u šolji vode, zatim smanjite temperaturu i ostavite da vri nekoliko minuta.Ovaj čaj možete zasladiti medom, ali nemojte dodavati mlijeko.

Napitak s cimetom

Cimet je odličan lijek za probleme s varenjem i želudačne tegobe. Dodajte kašičicu cimeta šolji vode i zagrijevajte. Ostavite da ključa nekoliko minuta, a zatim sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi. Ovaj čaj treba piti dva do tri puta dnevno.

Karanfilić kao lijek

Ovaj začin može smanjiti lučenje kiseline u želucu i eliminisati gasove. Jednostavno žvaćite nekoliko zrna karanfilića tokom dana. Efikasan lijek protiv kiseline i lošeg zadaha je i mešavina zgnječenog karanfilića i kardamoma. Možete i napraviti vodu sa karanflićem, ona je dobra i kao prirodno sredstvo protiv povišenog holesterola.