Riješite problem

Šta raditi kad vam tek oprana odjeća ima neugodan miris

17:16, 11.07.2019.
Thumbnail
Evo zašto vam se to događa i kako riješiti problem!

Koliko vam se puta dogodilo da vaša tek oprana odjeća ima ustajali i težak miris, kao da je stajala na kiši danima? Nemojte se zavaravati da će sušenjem miris nestati - možda ga više nećete osjećati tako intenzivno, ali čim se odjeća na vama malo zagrije ili smoči, neprijatan miris će se vratiti i požalićete što ipak niste obukli nešto drugo.

Ali, ne očajavajte, postoji rješenje kako ukloniti bakterije koje su se na odjeći razmnožile prije sušenja, a razloga je za to više.

Oprana odjeća je predugo stajala u veš mašini

Jedna od posljedica ljetnih vrućina je brzo razmnožavanje bakterija, koje vole tamna i topla mjesta poput veš mašine.Preduhitrite ih i odjeću što prije prostrite.

Pogrešno ste dozirali deterdžent

Nije dobro ni kad ga je previše ni kad ga je premalo. Pridržavajte se uputstava, a ako želite biti potpuno sigurni da ga dovoljno stavljate, koristite deterdžent u kapsulama.

Vaša veš mašina je prljava!

Iako vam možda nije jasno kako se uz sav taj deterdžent u veš mašini može nakupiti prljavština, to se ipak događa. Odvrtite jedan ciklus bez odjeće i potom dobro pregledajte sve ćoškiće i temeljno obrišite gumu na vratima veš mašine.

Obratite pažnju i na pretinac za doziranje sredstva za pranje. Ako zapazite naslage omekšivača i deterdženta potrebno ga je očistiti i oprati u toploj vodi.

A šta s odjećom koja je "uhvatila" neželjeni miris?

Vratite je u veš mašinu, a u pretinac za sredstva za pranje dodajte šoljicu alkoholnog sirća ili sode bikarbone i operite odjeću kao i obično. Ovaj trik 'pali' na svim temperaturama, a možete ga koristiti i 'za svaki slučaj', kad perete neki komad odjeće koji se teže suši ili zahtijeva nježnije centrifugiranje.

Veš mašinu možete oprati na sljedeće načine

Operite veš mašinu octom

Ispraznite veš mašinu i u posudu za doziranje uspite dvije šoljice alkoholnog sirća (octa). Potom pokrenite najduži program s najvišom temperaturom. Ocat će ukloniti plijesan i naslage koje uzrokuju neugodne mirise.

Operite veš mašinu izbjeljivačem

Ponovite postupak iz prethodnog koraka, ali umjesto octa u posudu za doziranje uspite dvije šoljice izbjeljivača jer će on ukloniti mrlje i bakterije koje se potencijalno još nalaze u unutrašnjosti vaše veš mašine. Ponovo pokrenite program pranja na najvišoj temperaturi.

Operite veš mašinu čistom vodom

Nakon octa i izbjeljivača vrijeme je za još jedan ciklus pranja, ali ovaj put samo s čistom vodom kako biste dobro isprali cijelu veš mašinu i kako biste uklonili moguće ostatke naslaga.

Operite posudu za doziranje

Izvadite posudu za doziranje iz veš mašine i uronite je u toplu vodu u koju ste stavili nekoliko kapi deterdženta za pranje suđa. Pustite da se natapa nekoliko minuta. Nakon natapanja iščetkajte dobro posudu starom četkicom za zube ili izribajte spužvicom pa dobro osušite prije nego što je vratite u veš mašinu.

Očistite filter veš mašine

Nemojte zaboraviti otvoriti filter (pripazite na moguću vodu koja će iscuriti), pa izvucite nakupljene dlake i komadiće odjeće.

Očistite gumu od bubnja i vanjski dio veš mašine

U gumenom kederu veš mašine često se znaju nakupljati prljavština, kosa, ali i voda koja nije otekla s ostatkom pa je važno da i to pregledate nakon svakog pranja i obrišete. Sada pomiješajte šoljicu izbjeljivača s toplom vodom u kanti, namočite čistu krpu i njom prebrišite cijelu gumu (keder). Nakon što završite, sa suvom krpom osušite cijelo područje. Mokrom krpom pređite i vanjski dio veš mašine kako biste uklonili prašinu i moguće ostatke deterdženta.

Kako biste spriječili stvaranje naslaga preporučujemo da ovaj postupak ponavljate barem jednom u tri mjeseca, a važno je i da nakon svakog pranja obrišete gumu papirnim ubrusom ili krpom te da pustite da se veš mašina zrači između pranja.