Savjeti za dobar i zdrav doručak

09:19, 29.04.2021.
Kao što svi znamo doručak je najvažniji obrok, ali nismo upućeni da sadrži i najviše kalorija.

Doktorka Lisa Dejvis navela je nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći kako biste sačuvali svoje zdravlje, ali i izgubili koji kilogram ukoliko vam je to potrebno.

Razmislite prije prvog zalogaja

"Koncetrišite se, udahnite duboko i fokusirajte se na svoje zdravlje" kaže Lisa. Svakako je bolji osjećaj kada postignete svoj cilj nego ukus čokoladnog mafina.

Nemojte da vas đus zavara

Vjerovatno mislite da je đus savršen izbor za početak dana, ali svi ti kupovni sokovi su prepuni šećera. Mnogo je bolje popiti čašu vode i pojesti jednu pomorandzu.

Upotpunite svoju zdravu ishranu

Dejvis kaže da palačinke nisu nikako preporučljive za doručak. Umjesto toga, mnogo je zdravije pojesti žitarice od cijelog zrna ili tost i uz to popiti jogurt.

Budite spremni kad naiđe glad

Ako ste često u žurbi i preskačete doručak, odlučite se za zdravu užinu. Ključ zdrave ishrane je planiranje.

Nemojte pasti u iskušenje

Pecivo jeste veoma ukusno, ali pokušajte da mu odolite. Kolačići, slatke rolnice, šećerne žitarice jesu primamljive, ali mogu povećati nivo šećera u krvi.

Ne isključujte kafu iz svog zdravog režima

Ne morate prestati da pijete kafu ako ste počeli da se hranite zdravo, osim ukoliko ste osjetljivi na kofein. Kafa je prirodan način da popravite svoje raspoloženje, kao i da vam se poboljšaju moždane funkcije. Ali, ni u čemu ne treba pretjerivati, pa isto tako ni u konzumiranju kofeina. Ako vam je potrebno više od dvije šoljice kafe dnevno, onda bi bilo poželjno da se naspavate.

Drži se jedne porcije

Niste sigurni kako jedna porcija izgleda? Koristite ove trikove kako biste ostali na pravom putu. Morate biti sigurni da se broj kalorija koje unesete za doručak poklapa sa ukupnim brojem kalorija koje unesete tokom dana.

Pij vodu

Uz doručak popijte veliku času vode. Ona će hidrirati vaše tijelo i pružiti vam dodatnu energiju.

Uživajte u hrani

Izbjegavajte slatkiše, mafine, slatke sokove. Započnite dan sa jajima, svježim povrćem, i voćem.

Zapamtite

Postoji jedna stara izreka koja kaže: "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak". Ponavljajte ovo sebi tokom dana i vidjećete kojom brzinom će se kilogrami istopiti.

Ne preskačite doručak

Iako ste i dalje siti zbog sinoćne kasne večere, obavezno pojedite nešto i kada se probudite. Obilni obroci u kasnim satima mogu poremetiti vaš probavni sistem i uticati na miran san.

(Žena Blic)