Riješite nesanicu u 2 minuta: Trik američkih vojnika koji je oduševio svijet!

10:44, 21.02.2021.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Ova metoda oduševila je svjetsku javnost, a objelodanjena je u knjizi Relax and Win: Championship Performance koja je u kratkom roku stekla svjetsku popularnost. Metoda je ustanovljena kako bi američki vojnici bili odmorni i imali dovoljno sna, a ovaj način garantuje da ćete zaspati za dvije minute.

Ovaj sistem je osmišljen kada su u vojci shvatili kako mnogi piloti prave greške zbog stresa i neispavanosti

Navodno, ova metoda sastoji se iz četiri jednostavna koraka i ima 96 % uspješnosti, nakon nekoliko nedjelja vježbe, prenose američki mediji.

Ovaj sistem je osmišljen kada su u vojci shvatili kako mnogi piloti prave greške zbog stresa i neispavanosti. Čak i kad nisu bili u smjeni, piloti su bili umorni i nisu mogli da se opuste i naspavaju. NJihov stres se tad gomilao i onda bi napravili neku fatalnu grešku. Ova metoda za njih navodno čini čuda.

Četiri koraka do lakog sna:

Prvi korak – opustite mišiće na licu, uključujući jezik, čeljust i mišiće oko očiju

Drugi korak – spustite ramena nisko koliko idu prije nego što opustite gornji i donji dio jedne ruke, a zatim i druge

Treći korak – izdahnite, opustite prsa i zatim lagano opustite noge, počevši s bedrima

Četvrti korak – nakon deset sekundi duboke relaksacije sljedeći korak je potpuno očistiti um, a to ćete postići zamišljanjem da ležite u kanuu na mirnom jezeru, ništa osim plavog neba iznad vas ili da ste zavaljeni u crnoj baršunastoj mreži u zamračenoj sobi, ili jednostavno govorite ”nemoj misliti, nemoj misliti” deset sekundi.