Pravila koja treba ispoštovati kod ručnog pranja odjeće

12:05, 13.01.2021.
Izvor: novosti.rs
Ručno pranje odjeće izbjegavamo i sve što može da ide u mašinu peremo tamo. Međutim, neku odjeću je neophodno prati ručno.

Čini se da je jednostavno, sipati vodu i dodati prašak. ali postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju posebno jer je odjeća koju ručno peremo uglavnom od osejtljivih materijala.

Odjeću stavite u lavor, pa tek onda vodu

Mlaz vode koji ide direktno u tkaninu može da je ošteti. Prvo napunite vodom, dodajte u lavor prašak za veš, pa tek onda na kraju odjeću. Deterdžent se teže ispira ako se sipa direktno na tkaninu.

Presnažno trljate mrlje

Presnažno trljanje može oštetiti tkaninu, naročito ako je osjetljiva. Mrlju tretirajte tako da vrhovima prstiju lagano utrljate malu količinu sredstva za uklanjanje mrlja. Za većinu tkanina dovoljno će biti oko 15 minuta natapanja.

Odjeću ispirete pod mlazom vode iz česme

Ako radite ovo osjetljive tkanine mogu da se razvuku. Ispirite je u lavoru gdje ste je i prethodno oprali. Samo, naravno, vodu zamijeniti čistom.

Uvrćete odjeću kada je cijedite

Ovako tkanina gubi oblik i postaje tanja. Izvadite odjeću sa obe ruke iz vode i pritisnite je kako bi bilo iscijeđeno što više vode.